Vladimir Ilić: Vlast može da odleti za 24 sata koliko je krhka 1foto Medija centar

Blokade su toliko uspešne a vlast je u suštini toliko slaba, da može da padne ukoliko nastavi sa batinjanjem ljudi, odnosno ukoliko ponovo protiv blokadera počne da primenjuje silu, ocenjuje za Danas socilog Vladimir Ilić, profesor Flozofskog fakulteta u Beogradu.

On primećuje da  pukotine u takozvanoj monolitnosti vlasti i kaže da treba samo malo da se stvari preokrenu.

“Vlast je strahovito krhka. To sada vidimo. A ako se nastavi sa sa građanskim protestima, usmerenim na nešto što stvarno zanima građane a to su ekonomska i ekološka pitanja, vlast će pasti nezavisno od toga što preko svojih spavača kontroliše veći deo i opozicije i civilnog društva“, kaže za Danas profesor Ilić.

O smatra da ova vlast pokušava da uništi civilno društvo, te da ako vlast reagije nasiljem civilno društvo neće morati ništa da radi.

“Stvar je jednostavna. Ako vlast primeni nasilje, neće biti posla za civilno društvo i organizacije jer će građani sami juriti naprednjake i hvatati ih po ulici, što reče Jovo Bakić. Ali ako vlast ovo pokuša da prećuti, posao ostataka autentičnog ciivlnog društva, društvenih organizacija i političkih stranaka jeste da artikuliše ekonomsku i ekološku paniku stanovništva”, primećuje Vladimir Ilić.

On, takođe, iznosi ocenu da onaj ko bude mogao da se nosi sa ovim pitanjima, moći će da vodi Srbiju.

“Vlast dobija sve izbore ali može da odleti za manje od 24 sata, koliko je krhka. Dovoljno je da jedan policajac reši da ne ispali patronu suzavca i priča je gotova. Svi će da prebegnu”, ocenjuje Ilič i dodaje da će mnogi prebeći na pobedničku stranu.

“Možemo očekivati da će u budućoj vlasti ogroman broj sadašnjih spavača iz političkih stranka i udruženja građana zauzimati prva mesta i da će biti srećni zbog toga što će moći da se predstavljaju kao bivši opozicionari. Ponoviće se dvehiljadita jer je to opšta zakonitost politike a ne  neka specifičnost Srbije.  Osim toga, očekujemo da vidimo ko će prvi, od na medijima prisutnijih naprednjaka, da se otvoreno pridruži opoziciji. Konkurs je otvoren”, procenjuje profesor Ilić i kaže da je narod gladan i da po tome procenjuje za koga će od stranaka ili opozicije glasati i u kome se prepoznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari