Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, izjavio je za Danas da je cilj njegove posete Evropskom parlamentu u Briselu da poslanike EP informiše o dosadašnjem radu na pronalaženju i hapšenju haških optuženika, pre svega Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

– Očekujemo razumevanje za našu poziciju i napore koje činimo da okončamo saradnju sa Tribunalom, jer bi to olakšalo i put Srbije u EU – ističe Vukčević.

Prema njegovim rečima, koordinacija između službi bezbednosti je odlična, a operativni rad na pronalaženju optuženika je stalan.

– Preuzimanje odgovornosti za kažnjavanje odgovornih za zločine postala je autentična državna politika Srbije – zaključio je Vukčević.

Vukčevićće se u četvrtak sastati prvo sa Olijem Renom, evropskim komesarom za proširenje, a zatim i sa direktorom Direkcije za Zapadni Balkan u Savetu Evropske unije Stefanom Leneom.

Ipak, šefovi diplomatija Evropske unije su odbacili krajem februara predlog Srbije da pošalju u Srbiju misiju koja bi utvrdila što više činjenica o saradnji Srbije s Tribunalom, jer se Mladićjoš ne nalazi u Hagu.

Sa druge strane, glavni tužilac Haškog tribunala SeržBramerc doputovaće u radnu posetu Beogradu 26. marta. Ipak, portparolka Haškog tužilaštva Olga Kavran kaže da tačan datum nije još utvrđen.

– U naredne dve-tri nedelje doći ćemo u Beograd. Rečje o redovnoj radnoj poseti – kratko je navela Kavran.

Bramerc će u junu Savetu bezbednosti UN predstaviti izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom. U svom prethodnom izveštaju od 12. decembra 2008. on je konstatovao da je Srbija ostvarila značajan napredak u saradnji sa Tribunalom i od međunarodne zajednice zatražio podršku da Mladići Hadžićšto pre budu uhapšeni.

Primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, iako je potpisan još u aprilu prošle godine, blokirana je zbog stava Holandije i Belgije da Srbija prvo treba da izruči Ratka Mladića Tribunalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari