Vlast i opozicija iz dijaloga bez stranaca iskazaće „jedinstvo“ po pitanju genocida 1Foto: Miloš D. Miljković

Prisustvo dela opozicije poseti Milorada Dodika, Željke Cvijanović i ostatka delegacije Republike Srpske danas u Beogradu bila je ideja predsednika Aleksandra Vučića, koju je opozicija prihvatila kako bi iskazali „jedinstvo“ i „podršku“ narodu u Republici Srpskoj nakon donošenja zakona o zabrani negiranja genocida.

Ovako su neki od učesnika sastanka radne grupe objasnili za Danas kako je uopšte na dnevni red došla tema Republike Srpske i situacije u BiH u razgovoru koji bi trebalo da se odnosi na izborne uslove.

Novi sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez stranih posrednika održan je prekjuče, a njemu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Posle sastanka, predsedavajući Ivica Dačić rekao je za medije, između ostalog, da je dogovoreno da predsednik Vučić pozove predstavnike opozicije i vlasti koji učestvuju u ovom koloseku dijaloga na sastanak sa gostima iz Republike Srpske koji danas borave u Beogradu.

Žika Gojković, predsednik Pokreta za obnovu kraljevine Jugoslavije (POKS), potvrdio je da će učestvovati na sastanku sa gostima iz RS jer je, kako kaže, POKS zajedno sa Demokratskom strankom Srbije i incirao da se pokrene pitanje podrške Republici Srpskoj, o čemu su POKS i DSS nedavno izdali zajedničku deklaraciju.

–  Mi smo tražili da se ne dogovaramo samo oko izbornih uslova, nego da pregovaramo oko najtežih tema i mislim da je ovo jedan dobar korak ka tome. Razgovarali smo o svemu što se dešava u Federaciji BiH i na osnovu te priče predsedniku je palo na pamet da nas pozove i da iz prve ruke kroz razgovor sa ljudima iz Republike Srpske čujemo neke detalje koje nismo znali. Ujedno, mi smo spremni da pokažemo jedinstvo i podršku republici Srpskoj povodom ove skandalozne ostavštine gospodina Incka (zakon o zabrani negiranja genocida, prim. aut.), rekao je Gojković.

Ovakav format razgovora o temama koje „nadilaze političke podele“ sprske vlasti i opozicije trebalo bi da bude praksa i ubuduće, smatra Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici, i dodaje da je zajednički stav opozicije da se sa predsednikom republike razgovara, kao što je bilo reči o Kosovu i Methodiji, a sada i o Republici Srpskoj.

– Zbog aktuelne situacije i kulminacije pritisaka koje Banjaluka doživljava, smatramo da i mi treba da razgovaramo o ovoj temi. Ako je politička scena u Banjaluci mogla da se ujedini i iz Beograda mora da se pošalje prigodna poruka kada je u pitanju opstanak našeg naroda, mi imamo konsenzus oko toga. Zakon o zabrani negiranja genocida je samo kap u čaši na pritiske na Srbe i BiH i mi moramo da im pružimo podršku, navela je Stamenkovski.

Među drugim učesnicima bilo je i onih koji su nam tokom  jučerašnjeg dana rekli da još uvek nisu dobili zvanični poziv na sastanak sa delegacijom RS te da neće davati nikakve izjave pre toga.

U ovom setu pregovora vlasti i opozicije učestvuju stranke koje su uglavnom nacionalno orjentisane te među njima nema onih koji bi se protivili „davanju podrške“ Republici Srpskoj.

U okviru delegacije RS u posetu Beogradu dolaze Milorad Dodik, srpski član predsedništva Federacije Bosne i Hercegovine i Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske.

Oni u Beogradu borave nakon bure u javnosti, kako u BiH, tako i u Srbiji, zbog usvajanja zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, koji je nametnuo visoki predstavnik u Federaciji BiH Valentin Incko pred kraj svog mandata.

Ovo nije prvi put da se u okviru dijaloga vlasti i opozicije „bez stranaca“ pokrenu i teme koje se ne odnose samo na izborne uslove a van okvira se izlazi kada u razgovorima učestvuje i predsednik države. Prilikom prethodne posete Vučića sastanku ove radne grupe, otvorena je tema Kosova te je predsednik Srbije učesnicima podneo izveštaj o napretku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Posle Kosova, na dnevni red je došla i Republika Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari