U državnom vrhu Srbije juče nije bilo moguće utvrditi ko je doneo odluku da Beograd 6. maja ne sprovede raspisane lokalne izbore na Kosovu i Metohiji. Unmik je najodgovorniji – dalo bi se zaključiti iz izjava srpskih zvaničnika, dok u DSS tvrde da je to „poslednji korak u puzajućem priznanju nezavisnosti Kosova“.


Ministar za KiM Goran Bogdanović, koji je na Vaskrs prvi zvanično saopštio ono što kosovski Srbi i opozicija već nedeljama najavljuju, izbegao je juče direktan odgovor na Danasovo pitanje ko je u Beogradu „prelomio“. On objašnjava da je Ministarstvo za KiM dobilo negativan odgovor Unmika, koji je prosledilo premijeru Mirku Cvetkoviću, a on Republičkoj izbornoj komisiji i predsednici parlamenta Slavici Đukić Dejanović.

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

U Nemanjinoj 11 našem listu je nezvanično rečeno da vlada ne donosi odluke te vrste. Slavica Đukić Dejanović kaže za Danas da se njena „ingerencija završila raspisivanjem izbora“ i da je lokalno glasanje na KiM „pitanje za vladu, koja za razliku od 2008. sada ovlašćenje za njihovo sprovođenje nije prenela na RIK“.

Kako god, prema Bogdanovićevim rečima, na stav Beograda presudno su uticali Unmikovo „ne“, Rezolucija 1244 SB UN i tenzije na terenu. Bogdanović ističe da je ova odluka „više bezbednosna, nego politička, jer posle nedavnih hapšenja na KIM niko nije smeo da reskira ljudske živote“.

Iako potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kuči kaže da je odluka Beograda očekivana i da je Priština imala obećanje međunarodne zajednice da izbora neće biti, Bogdanović tvrdi da se srpske vlasti „ni s kim nisu dogovarale“. On negira spekulacije da su nedavna hapšenja Srba, pretnje Prištine i prepiska sa Unmikom deo „izbornog“ dogovora Beograda, Prištine i Brisela.

ISTINE, PRIZNANJA I ZAVOĐENJA

– Ako nam međunarodna zajednica kaže da Rezolucija 1244, koja je osnov odbrane našeg suvereniteta na KiM, podrazumeva da su međunarodne institucije, pre svega Unmik, zadužene za organizaciju izbora na teritoriji naše južne pokrajine, mi to poštujemo. U suprotnom Srbija bi prekršila Rezoluciju 1244, a svi koji govore suprotno, ne govore istinu i bave se lažnim patriotizmom – poručio je juče lider DS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Sa terena stižu upozorenja. Slaviša Ristić, predsednik opštine severna Mitrovica i član DSS, ocenjuje da će „neodržavanje lokalnih izbora na KiM dovesti do novih priznanja kosovske nezavisnost i tihog iseljavanja najpre Srba južno, a potom i severno od Ibra“, prenosi Radio KiM.

– Raspisivanje izbora, pisma Unmiku, radna tela RIK i Bogdanovićeva izjava su samo „zavođenje naroda za Goleš planinu“. To je neozbiljno. Pri tome, Bogdanovićeva izjava nije merodavna, jer bi odluku o neodržavanju izbora morala da donese i saopšti vlada – kaže za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM i funkcioner DSS.

PETKOVIĆEVA IMA DOZVOLU URS

Za sada je izvesno da će, bez obzira na stav Beograda, skupštine opština Zvečan i Zubin Potok same organizovati izbore, za šta postoji mogućnost i u Štrpcu, gde je takođe formirana opštinska izborna komisija. U Zvečanu su, kako navodi Jakšić, izborne liste podneli SRS, DSS, SNV severnog KiM i URS, a u Zubinom Potoku SRS, DSS i URS. On kaže da je rok za predaju opštinski izbornih lista, koje potpisuju predsednici stranaka, 22. april i da se očekuje da liste podnesu i naprednjaci i SPS.

– Ušli smo u izborne radnje i predali listu poštujući odluke nadležnih državnih vlasti u Beogradu, kao i SO Zvečan o organizovanju lokalnih izbora. Da bih se kandidovala, od nadležnih organa stranke dobila sam potrebnu saglasnost – ugovor i ovlašćenje – kaže za Danas Stojanka Petković, nosilac prve zvanične opštinske liste na KiM „Stojanka Petković – Za Zvečan u Srbiji, URS“.

Ona smatra da za kosovske Srbe „nisu obavezujuće privatne izjave i politički stavovi odlazećeg ministra za KiM Bogdanovića i državnog sekretara iz istog resora Olivera Ivanovića, kojima nije u interesu da se izbori održe ni u Zvečanu i Zubinom Potoku, jer njihove stranke tamo nemaju birače“.

DS protiv, SNS i SPS bez stava

Prema rečima Gorana Bogdanovića, demokrate neće biti „licemeri i pozivati članstvo na glasanje u Zubinom Potoku i Zvečanu“. Što se tiče priznavanja rezultata tih izbora, Bogdanović odluku prepušta novoj vladi. Slavica Đukić Dejanović kaže za Danas da SPS još nije zauzela stav o učešću na srpskim lokalnim izborima na KiM, mada ona lično smatra da „neslaganje Beograda i kosovskih Srba slabi srpske pozicije i otvara prostor za politizaciju“. SNS će, prema rečima zamenika predsednika Aleksandra Vučića, stav o lokalnim izborima na KiM doneti do kraja ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari