"Vlast nam kaže 'isključite dete iz društva, ako hoćete pomoć'": Poslanici Irena Živković i Đorđo Đorđić se obratili medijima u Sremskoj Mitrovici 1Foto: Irena Živković

Na današnjoj sednici Skupštine Sremske Mitrovice, na dnevnom redu je bila i Odluka o finansijskoj pomoći roditeljima dece sa smetnjama, a narodni poslanici Irena Živković i Đorđo Đorđić su se uz odbornicu Stranke slobode i pravde, Tatjanu Stevanović, obratili i medijima.

Oni su kazali da podržavaju to što se uvidela neophodnost ovakve vrste podrške i pomoći porodicama dece sa smetnjama, naročito zato što predlažu i u prošlom i u ovom sazivu Narodne skupštine zakon Roditelj Negovatelj, koji ove porodice traže preko deceniju i koji bi im, u njihovom izuzetno teškom životu, pružio bar mrvu sigurnosti.

“Podneli smo amandman na ovu Odluku jer smatramo da se njome, ovako kako je koncipirana, krši zakon, u prvom redu pravo deteta na obrazovanje. Ovom Odlukom uslovljavaju se roditelji da dete ne sme da pohađa ni predškolsko ni školu da bi dobili finansijsku pomoć grada. Navedeno je u Odluci i da dete ne sme da pohađa čak ni boravak. Dakle, finansijsku pomoć mogu da dobiju samo ako se potpuno isključe iz društva. To se kosi sa svim zakonima i svim deklaracijama o pravima deteta koje je naša država ikada potpisala”, istakli su oni.

Prema njihovim rečima, u amandmanu navode da se finansijska pomoć koja se predlaže ne sme kositi ni sa jednom uslugom socijalne zaštite koju dete i roditelj već ostvaruju i ne sme je nikako poništavati jer su prosto različite kategorije.

“Ova pomoć se može određivati isključivo na osnovu stepena invalidnosti deteta. I predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje su zakonom obavezni, a 15 godina sprovodi se inkluzija i traži se model po kome deca sa smetnjama mogu da se obrazuju, ali istovremeno i socijalizuju i uključe u društvene tokove. Umesto da se borimo da već postojeće usluge socijalne zaštite postanu kvalitetnije i umesto da uvedemo i nove usluge socijalne zaštite koje bi pomogle što boljem napretku dece sa smetnjama, vlast predlaže da ih zaključamo u četiri zida da bi roditelji dobili 50.000 dinara? Ako čak i zakone ostavimo na stranu, ovo je pre svega nečovečno. Pravo na ovu pomoć treba da imaju svi roditelji čija deca zahtevaju celodnevnu negu i ne mogu sama o sebi da se staraju i to navodimo u našem amandmanu koji je danas odbijen”, objašnjavaju oni i dodaju:

“Naravno, naši odbornici su danas podržali Odluku da bi bar neko dete sa smetnjama dobilo finansijsku pomoć grada, ali takođe i apelujemo na gospodina Nedimovića da više u javnosti ne poistovećuje ovu Odluku sa Zakonom Roditelj Negovatelj koji predlažemo jer to nikako nije isto, pa ni slično. Našim predlogom zakona mi na već postojeće pomoći, podrške i usluge dodajemo i finansijsku podršku, a ovim što on predlaže oduzimaju se prava koja smo teškom mukom godinama unazad izborili za decu sa smetnjama“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari