Vlast preča od grada 1Foto:sabac.rs

U Šapcu se ponovo dešava da je stranački interes najvažniji i da po svaku cenu SNS hoće da preuzme vlast ne mareći za dobrobit građana, tvrdi vladajuća većina u ovom gradu.

Najnoviji primer su javni istupi naprednjaka da je nezaposlenost u Šapcu 25 odsto, i da Šabac srlja u propast. S druge strane gradonačelnik Nebojša Zelenović je javno predočio da je za poslednjih godinu dana posao dobilo više od 1.200 nezaposlenih lica, i da je stopa nezaposlenosti smanjenja sa 16 na 14 odsto.

U odnosu na raniji broj nezaposlenih to je smanjenje za više od deset odsto.

Posebna priča je trenutno najveća investicija, dolazak japanske korporacije „Jazaki”, koja je kupila zemljište i svojim sredstvima gradi proizvodne hale. Ulaganje je vredno 25 miliona evra a posao će dobiti 1.700 lica. Za sve ovo vreme, a pregovori lokalne vlasti sa „Jazakijem” počeli su u februaru prošle godine, uz silne opstrukcije da se ta fabrika izgradi u Kruševcu, proizvodnja u Šapcu počinje u junu naredne godine.

Ali o dobroj poslovnoj politici i dobrim namerama lokalne vlsti govori primer da je jedna nemačka korporacija htela da dođe u Šabac i da se poništi ugovor sa japanskom firmom, ali je ona usmerena u Kruševac, jer je to značajno za Srbiju. Podsećanja radi šabački naprednjaci nisu se usprotivili ni preseljenju Uprave za agrarna plaćanja u Beograd, iako to mnogo znači, ne samo za Šabac već i za celu srpsku poljoprivredu.

Takođe, šabački naprednjaci nisu se zauzeli ni za najvitalniju investiciju, auto-put Ruma-Šabac, a negde u republičkoj fioci već dugo stoji predlog da ovaj ovaj put gradi kanadska firma „EMTA Infrastrukcture”, i to kao koncesiju, što je povoljnija mogućnost od uzimanja kredita. Negde u fioci stoji i projekat o termoizolaciji najvećeg šabačkog naselja Benska bara, koji bi doneo uštede u enregiji od barem 30 odsto.

Dešava se i to da čelnici SNS u Šapcu, iako sa visokim društvenim titulama, pokazuju agresivan pristup politici ne poštujući ni elementarne činjenice. Na stranu to što šabački naprednjaci po svaku cenu podržavaju republičku vlast, koja toliko loše čini njihovom gradu, ne bi li se domogli lokalne vlasti, ali nikako da se upitaju koliko bi značila milijarda dinara koju je Republika uskratila Gradu, ili što toliko dugo čeka na radove na nasipu kod Čevrntije, a to je u nadležnosti Republike, ili što se stalo sa najavljenim projektima navodnjavanja.

Ako se već republička vlast ponaša maćehinski prema Šapcu, onda je barem na predstavnicima građana i naroda da učine sve na dobrobit svoje sredine. No, izgleda u Srbiji je najpreči lični i politički interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari