"SNS neka glasa za predlog opozicije u Skupštini": Kako vlast može da demantuje veze sa Rio Tintom? 1Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Nakon navoda predsednika Narodnog pokret Srbije i narodnog poslanika Miroslava Aleksića da se može pretpostaviti da je Rio Tinto uticao na izbore u Srbiji, predstavnici vlasti su požurili da to demantuju time da su koalicioni partneri NPS-a oni koji su Rio Tinto doveli u Srbiju, te da su jedino oni mogli uzeti pare od njih. Ukoliko je tako, smatra poslanik Zeleno-levog fronta, Bogdan Radovanović, SNS će imati priliku da sve demantuje glasanjem za predlog opozicije u SKupštini.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije izneo je podatke za koje tvrdi da mogu opravdati pretpostavku da je kompanija Rio Tinto uticala na izbore u Srbiji.

On je izneo, kako gaje nazvao, „slučaj Gvineje“ i pojasnio na koji način je Rio Tinto uticao na izbore u Papui Novoj Gvineji, u kojoj je imala rudna prava za eksploataciju gvožđa.

Aleksić je istakao da su u tom procesu u Gvineji učestvovali Džordž Soroš, Bernard Kušner i Toni Bler preko kojih je Rio Tinto finansirao predsedničkog kandidata.

„Dakle, oni su direktno uticali na izbore u toj zemlji i doveli Alfa Kondea na mesto predsednika“, rekao je Aleksić i dodao da je odmah nakon izbora Vlada Gvineje dobila novac od Rio Tinta, preko fondova Džordža Soroša.

Aleksić je dodao da je zbog svega toga sprovedena istraga.

„Pomenuti Oh Zif, koji je učestvovao u nameštanju predsedničkih izbora priznao je da su učestvovali u tome i nagodili se za poravnanje od 412 miliona dolara“, rekao je Aleksić i dodao da se „kompanija Rio Tinto takođe nagodila sa američkom komisijom i platila 15 miliona dolara“.

On je istakao da se veza može napraviti i sa Srbijom zbog činjenice da je Rio Tinto, u poslednje dve godine, od obustavljanja projekta Jadar do danas, potrošio 155 miliona evra na konsultantske svrhe, dok su predstavnici srpskih vlasti, s druge strane, bliski sa Kušnerom, Aleksandrom Sorošem i Tonijem Blerom.

Takođe, ono što navodi na sumnju da se Rio Tinto ponaša na isti način kao u Papui Novoj Gvineji jeste činjenica da je direktor Rio Tinta u Gvineji bio Čad Bledit, koji je danas direktor Rio Tinta u Srbiji, tvrdi Aleksić.

Narodni poslanik Zeleno-levog fronta, Bogdan Radovanović, tvrdi da je danas „jasno i nesporno da je režimu više nego stalo do Rio Tinta i da vode snažnu kampanju u korist njihovog projekt u dolini Jadra“.

"SNS neka glasa za predlog opozicije u Skupštini": Kako vlast može da demantuje veze sa Rio Tintom? 2
Bogdan Radovanović/Foto: N. Kovačević

„Znam da su pre tri godine objavljene informacije da je Rio Tinto uplaćivao donacije jednoj visokoškolskoj ustanovi, da su zaposleni na drugom fakultetu koji su radili stidiju za Rio Tinto trpeli pritiske“, kaže Radovanović za Danas i dodaje da je pre par meseci otkriveno i da je Rio Tinto nudio „desetinu i više miliona evra kao generalno sponzorstvo jednom fudbalskom klubu„.

Radovanović dodaje da će „u svakom slučaju, od ponedeljka u Narodnoj skupštini biti prilike da se otvore sve teme koje se tiču rudarenja litijuma u Srbiji od strane Rio Tinta.“

„Srpska napredna stranka će svakako imati priliku da glasa za usvajanje predloženog zakona i na taj način formalno demantuje sve koji opravdano smatraju da je njihova veza sa kontroverznom kompanijom više nego prisna i duboka, do granice da Aleksandar Vučić zajedno sa direktorom kompanije u Ljuboviji pokušava da ubedi meštane tog dela zapadne Srbije da je projekat dobar i bezopasan“, zaključuje sagovornik Danasa.

Nakon Aleksića, konferenciju za medije održala je i predsednica Skupštine, Ana Brnabić, koja je je rekla da nju Rio Tinto ne zanima, kao i da o toj kompaniji ne zna ništa.

„Zanima me da posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije, u skladu sa najboljim svetskim standardima zaštite životne sredine i zanima me da mi nikada ne budemo sirovinska baza, već da imamo lanac proizvodnje u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Kako je naglasila, nema ni saznanja o navodima koje je Aleksić izneo i izrazila nadu da je sve podelio sa Interpolom.

Brnabić je istakla i da je Aleksić, uz Rio Tinto, za mito i korupciju optužio svoje koalicione partnere koji su bili na vlasti od 2000. do 2012. godine, a sa kojima je potpisao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

U toku dana oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je imao sličan ogovor za Aleksića.

„Rio Tinto su doveli oni (sadašnja opozicija) i menjali zakon 2006. zbog Rio Tinta. Možda su njima neke pare davali“, rekao je Vučić novinarima na otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca.

Kako je rekao, njega nisu  „vodali kao mečku po različitim centrima u nekim drugim državama da bude njihov potrčko i njihov agent, već tog Aleksića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari