Vlast se taktički povlači i hvata dah: Kako Vučić pokušava da skloni temu litijuma iz fokusa javnosti? 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Vlast je u fazi taktičkog povlačenja kada je reč o litijumu i želi da spusti važnost te teme u javnosti, dok se ne pregrupiše. Probabli su različite komunikacione pristupe od juna, ali verovatno nisu zadovoljni rezultatima.

Iz dosadašnje prakse može se zaključiti da predsednik Srbije, pokušava da u javnosti nametne teme koje će, bar na neko vreme zaseniti iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika u dolini Jadra čemu se protive građani, kažu sagovornici Danasa komentarišući način na koji režim skreće pažnju javnosti na teme koje im odgovaraju sa rudarenja u Srbiji kompanije Rio Tinto.

Poslednjih dana primetno je da vlast i mediji koji je podržavaju daju prednost temama koje nisu vezane za iskopavanje litijuma poput ugroženosti predsednika države, finasiranju nevladinih organizacija “koje ga ruše”, ulaganju u vojsku, povećanju penzija ranije od planiranog, povećanju minimalne cene rada….Čini se da se to radi namerno da bi režim dobio vreme za nove argumente kojima će predsednik Aleksandar Vučić da barata kada litijum ponov odođe u centar pažnje.

Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike, smatra da je vlast trenutno u fazi taktičkog povlačenja kada je reč o litijumu i želi da spusti važnost te teme u javnosti, dok se ne pregrupiše.

– Probabli su različite komunikacione pristupe od juna, kada se tema vratila u javnost na velika vrata, ali verovatno nisu zadovoljni rezultatima. Doduše, ne verujem da će odustati, samo će težiti da sada naprave pauzu, pre svega u cilju ispumpavanja kiseonika protestima – navodi on za Danas.

Kada je reč o temama koje mogu da se iskoriste da se skrene pažnja sa litijuma, on veruje da su teme „obojenih revolucija“, nevladinih organizacija koje ruše vlast, kao i navodni sukob predsednika Vučića sa Vladom i priča o njenoj rekonstrukciji imale tu ulogu protekle dve nedelje.

– Vlast obično igra na identitetske teme koje izazivaju emotivne reakcije kod ljudi kada želi da im odvrati pažnju – to su teme poput Srebrenice, sukoba u regionu, LGBT prava koja mogu da se reaktiviraju u kontekstu predstojećeg Prajda. Verovatno ćemo to viđati u narednom periodu, kao i teme vezane za državnu bezbednost i bezbednost samog predsednika, koje takođe postižu efekat kod glasača SNS-a – kaže Ivković.

Dok Dejan Bursać, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, na osnovu onoga što se dešava i na osnovu prethodne prakse zaključuje da će Vučić koristiti nekoliko tema koje će probati da plasira da bi tema litijuma bila malo spuštem sa liste prioriteta građana.

– Jedna će svakao biti tema rasta i razvoja Srbije. Gde će on pokušati da uklopi i priču o litijumu. Zato očekujem mnogo priče o novim projektima, fabrikama, investicijama, infarstrukturi i slično. Druga će biti standardno potvrđivanje da se Aleksandar Vučić bori za Srbiju, štiti nacionalne interese i kao pravi patriota ne da na Srbiju itd. I ove pojavne stvari koje vidimo, ta vrsta vulgarne odbrane nacinalnog interesa, kao što su „hapšenja“ inostranih pevačica i njihovo vraćanje s granice i sl su svakao su deo toga – navodi Bursać.

I za treću temu on navodi da će Vučić probati da nametne političke teme koje bi u javnosti malo zasenile priču o litijumu.

– Čini mi se da je to najava o rekonstukciji vlade posle 100 dana, gde praktično niko nije ni stigao da se kako valja bavi poslom, a vi ga sad smenjijete. Tim će se javnost sad baviti nedeljama i mesecima – zaključuje on.

Podsetimo, iskopavanje litijuma, na koje je pre dve godine stavljena navodna tačka, ponovo je isplivalo na površinu izjavom Vučića za Fajnenšel tajms da mu deluje da su „nove garancije“ kompanije Rio Tinto i Evropske unije odgovor na zabrinutost Srbije da li će projekat iskopavanja litijuma zadovoljiti neophodne ekološke standarde.

To je izazvalo nove ekološke proteste širom Srbije, a Vučića navelo da najavi obilazak Zapadne Srbije kako bi razgovarao sa građanima o tom projektu. Prva stanica mu je bio Mali Zvornik, a sledi izmeštanje njegovog kabineta na nedelju dana u Zapadnu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari