VOA: Strateško partnerstvo sa Kinom kao prepreka evropskoj putanji Srbije 1Foto: M. Ilić

Ekspertkinja vašingtonskog nevladinog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) ocenila je da „deluje da srpske vlasti pokušavaju da podsete Evropljane, i donekle Amerikance, da imaju i druge partnere, i da ne žele da usmeravaju spoljnu politiku na jednu konkretnu stranu”.

Rui je za Glas Amerike (VOA) komentarisala posetu ministra policije Srbije Ivice Dačića Kini i učešću na tamošnjem bezbednosnom forumu, gde je poručio da će Srbija nastaviti zajedničke projekte sa Kinom i saradnju u suzbijanju transnacionalnog kriminala.

U istom danu je u Beogradu boravio sekretar Komunističke partije Kine u provinciji Šandong Lin Vu. On se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Milošem Vučevićem i drugim zvaničnicima, a siže beogradskih susreta bio je da Srbija i Kina nastavljaju da osnažuju strateško partnerstvo.

„Uprkos tome što su države članice slobodne da održavaju diplomatske odnose sa širokim spektrom zemalja, zemlje Evropske unije (EU) trenutno nastoje manje da se oslanjaju na Kinu u pogledu ekonomskog rasta i u sferi bezbednosti“, rekla je Rui.

Ona je ocenila da se „objava Vlade Srbije, u kojoj je navedena Dačićeva poruka da je Kina spremna da preuzme ulogu jednog od svetskih lidera u oblasti bezbednosti, kosi sa nekoliko ocena EU o autoritarnim tendencijama Kine i njenim potencijalno negativnim doprinosima globalnom poretku koji je zasnovan na normama i pravilima“.

I stručnjak nevladinog Saveta za politiku demokratizacije Kurt Basiner najave produbljivanja saradnje sa Kinom vidi kao nekompatibilne perspektivi članstva Srbije u EU.

„Međutim, isto važi i za politiku srpskih vlasti u vezi sa slobodom medija, sprovođenjem izbora, usklađivanjem sa sankcijama Rusiji, kao i odnosima sa susedima. Ukoliko se Evropska unija ne založi agresivnije za sopstvene vrednosti, onda ne bi trebalo da iznenadi to što Beograd smatra da može da ignoriše Brisel“, ocenjuje američki stručnjak.

Uzvratne posete srpskih i kineskih zvaničnika odvijaju se istovrememo sa boravkom Aleksandra Vulina, potpredsednika Vlade Srbije sa američke liste sankcionisanih, u Rusiji.

Ekspertkinja američkog CSIS to ocenjuje kao postupak zemlje koja kao merilo za partnerstva sa drugim državama smatra produktivnost odnosa među njima.

„To naravno nije ništa novo. Međutim, u vreme kada EU nastoji da oživi proces proširenja, ne izgleda dobro za dugoročnu evroatlantsku putanju Srbije“, navodi Rui.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari