Vogel: Rezultati izbora na Kosovu mogu zakomplikovati dijalog 1Foto: EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC (Arhiva)

Građani Kosova dali su najviše glasova Samoopredeljenju, stranci koja nema iskustva u vlasti, nezadovoljni prethodnim partijama na vlasti i spremni za nešto novo, ocenio je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE) Tobi Vogel iz Berlinskog saveta za politiku demokratizacije.

On je ocenio da će položaj kosovskog predsednika Hašima Tačija i njegova uloga u dijalogu sa Srbijom oslabiti, a da će lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti sigurno biti izraziti protivnik teritorijalne razmene između Kosova i Srbije, koju Tači zagovara.

Vogel samtra da je izvanredno to što su izbori uopšte održani u ovim uslovima. Bilo je veoma malo neregularnosti, bili su to slobodni i fer izbori i niko nije dovodio u pitanje rezultate iako su zapravo veoma tesni u smislu procenata koje su pojedinačne partije osvojile. Mislim da su to bili izbori za uzor, što nije uvek slučaj na Zapadnom Balkanu.

On je istakao da je najjača partija sada, stranka koja nema iskustva u upravljanju zemljom i to je refleksija činjenice da su građani Kosova duboko nezadovoljni rezultatima dvanaest godina duge vlasti Demokratske partije Kosova i da su spremni za nešto novo, da su voljni da ponude mandat, iako ne ubedljiv, ali, ipak, mandat, partiji koja nema putera na glavi, kako bi formirala i predvodila vladu zajedno sa drugim strankama.

Opozicione partije – stranka levo od centra Samoopredeljenje i Demokratski Savez Kosova, koja stoji desno od centra – tvrde da su dobile najveći broj glasova, ali su te dve partije, toliko različite, pa je pitanje da li mogu da uđu u koaliciju i formiraju vladu? One jesu veoma različite, kaže Vogel, „njihova koalicija nije do sada postojala i bila bi ideološki neprirodna, ali ono što ih očigledno približava jeste njihova opozicija prema Demokratskoj partiji Kosova i njenoj vlasti.

Rekao bih u tom smislu da i Samoopredeljenje i Demokratska liga Kosova (DLK), žele da prekinu prethodni tip politike koji je okrenut ka danima oružane pobune protiv srpske represije“, ocenio je Vogel. Drugim rečima, to su partije koje žele da gledaju napred, umesto da svoju legitimnost zasnivaju pre svega na prošlosti svojih lidera, oceno je on. U praksi, rekao je on, ne postoji iskustvo ovakve koalicije, niti, pak, čelnik Samoopredeljenja ima iskustvo kao lider, kao političar na vlasti ili kao potencijalni premijer, ali, da budem otvoren, tako nešto se uvek događa kad se desi tako radikalna promena, ističe Vogel.

„Mi želimo rešenje koje je smišljeno lokalno, rešenje koje je dugoročno, koje može da se ‘proda’ obema stranama. Rešenje iza kojeg mogu da stanu i SAD i međunarodna zajednica.

Mi smo njihovi partneri u ovom procesu, ali oni su ti koji moraju da ga vode“, kaže vogel. Na pitanje šta rezultati izbora znače za dijalog sa Srbijom, Vogel kaže da su do sada dijalog vodili uglavnom predsednici Kosova i Srbije.

Mislim da će sada pozicija predsednika Tačija, koji je zagovarao neku vrstu teritorijalne korekcije ili teritorijalne razmene između dve zemlje, postajati sve jer je Samoopredeljenje, izraziti protivnik bilo kakvoj ideji teritorijalnih ustupaka Srbiji. To će komplikovati dijalog, koji je na čekanju toliko dugo, a i pre toga nije doneo nikakve rezultate, tako da praktične implikacije toga neće biti velike, smatra Vogel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari