Svaki peti Vojvođanin smatra da bi Vojvodina trebalo da ima autonomiju po Ustavu iz 1974. godine, pokazali su rezultati istraživanja o javnom mnjenju Pokrajine, koje je novosadska agencija Scan sprovela od 22. marta do 1. aprila.

Više od polovine od 1.500 ispitanika, njih 51 odsto, nije zadovoljno trenutnim nadležnostima Vojvodine, a zabeleženo je povećanje broja građana koji misle da Pokrajina treba da ima veće ingerencije, pa i potpunu samostalnost.

Direktorka Skana Milka Puzigaća ističe da su dobijeni „autonomaški“ rezultati najviši od 1996, kada je kod Vojvođana dominirao osećaj da ih je vlast iz Beograda „opljačkala“. Da bi Vojvodini trebalo vratiti imovinu smatra 84 odsto ispitanika, njih 48 odsto misli da Pokrajina treba da ima nadležnosti u vezi s policijom, a 43 procenta da treba da ima i zakonodavne nadležnosti. Trećina je uverena da Vojvodina treba da ima Ustav. Za potpunu državnost i samostalnost od Srbije izjasnilo se 11 odsto građana.

Da su ove nedelje izbori, na birališta bi izašlo 45,8 odsto učesnika u istraživanju, a među njima najviše za DS (26,6 procenata), SNS (24,1), SRS (12,1) i LSV (6,3), a cenzus na teritoriji Pokrajine prešli bi i SVM, LDP i SPS. Od sigurnih glasača većina bi za predsednika Srbije zaokružila Borisa Tadića (27,4 odsto), potom Tomislava Nikolića (22,7), a slede Vojislav Šešelj (11,1), Čedomir Jovanović (5,7) i Ivica Dačić (4,4).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari