Vojvođanska partija: Najava POKS-a skandalozna i neutemeljena

Ostavite komentar


  1. A što se ovi uzbuđuju, nije mi jasno. Sve da im to neko odobri, a neće niko pošto je neustavno, mogu da se izjasne kao Hrvati, Crnogorci, Bošnjaci, u stvari kako god hoće, a da ne budu Srbi. Pa neka se onda ovi debili što su za onog kralja, koji srpski jezik jedva nabada, češu gde ih najviše svrbi što je Srba sve manje.

    1. Miroslave, uputi se malo u skoriju istoriju, odrastao si verovatno kao i ja da je kralj pobegao sa zlatom, da je izdajnik…. Shvatićes koliko smo se ogrešili kao narod, ubili najodlikovanijeg generala, jahali popove, prognali elitu, odrekli se srpstva… Čerčil je 45e imao vremena da razmisli, hoće li jaku monarhiju, star dobre saveznike i ozbiljnu državu ili mehur od sapunice koji zadržava ovce u toru koji će raditi sve što zapad želi. Razmislio je 1 sekundu

  2. Ni na predhodnom popisu nije bilo dozvoljeno da se neko izhasni kao Vojvodjanin (bar ne u Beogradu).
    Kada mi je umrla majka – ni tada nije bilo dozvoljeno da se nuise Vojvodjanka, niti nam je dozvoljeno da upisemo ‘Austrijanka’.
    Interesantno je da nama iz mesovitih brakova – nama Austrijancima – nije dozvoljeno takvo izjasnjavanje – mozemo biti Nemci, Slovaci, Madjari – ali ‘Austrijanci’ ili ‘Vojvodjani’ ne!
    Austro-Ugarska ne postoji, a ja se i dalje osecam kao nacionalni pripadnik te drzave!

    1. Mislim da sci treba da se ponosimo svojim srpskim poreklom iako je ono minimalno. Srbi su jedini na svetu koji postuju i pomazu (kolikomogu) manjine, daju im cak i veca prava nego sami sebi. Dokaz za to je postojanje vlaha, sokaca, bunjevaca….vekovima postoje te male nacije… gde to jos na svetu ima??? Sve nacije osim srba su vestački napravljene, zbog toga imaju potrebu da mrze i da se loše ophode prema manjinama.

    2. Prijatelju, Austrougarska već 100godina ne postoji. Posavetuj se sa nekim o svojim osećanjima…

      1. Ne postoji ni drzava Roma, ni drzava Kurda, ni drzava Rusina pa postoje kao priznate manjine.
        Osim toga, moji rodjaci zive u svim drzavama the Vama omrazene Austro-Ugarske, a ja gde god da odem – u Bec, Prag ili Bratislavu, osecam se kao kod kuce!
        No, ti tvoji glupi zakljuci ni na jedan nacin ne mogu umanjiti moj srpski nacionalizam (zbog kog su me komunisti slali u zatvor), jer je normalno podrzavati svoju drzavu i zajednicu u kojoj zivis.

        1. Komunisti su posebna vrsta, pogotovo ovi naši prevareni Titoisti, to su najveći zločinci i gluprde u istoriji Srbije. Mogu samo naprednjaci sada da ih nadmaše. Poenta je da je jedno tradicija, oblast u kojem živiš a drugo nacija. Teritorija i vera ne stvaraju naciju i narod. Kurdi su narod, za Rusine ne znam, mada sam čitao negde da su oni rusi katolici, sroz je realno, kao sto su i hrvati 90% srbi katolici, posle toliko vekova i 100% + mesanje sa italijanima i germanima. Sve u svemu, tesko će vojvođani dobiti naciju, to može samo Papa da pogura.

  3. Početak Romantizma (18. vek) je bilo je vreme umom vraćanje u Srednji vek, verovanje u kraljeve i careve, tj. oni koji su najveći broj ljudi ubili, kao i njihovi predci i svi koji su bili pod njihovom komandom. A kada ubiju prisvoje ono što je bilo svojina ubijenih. Nije romatično ali jeste Srednjovekovno. Ovi odeći umom natraške u prošlost izbrisaše tekovine Francusucke revolucije. No, možda i misle na to, ili nemju toliko moći za razmišljanje, iako imaju znanje. Jer znanje nije dovoljno ako čovek ne može da razmišlja i rasuđuje. Hteli bi kralja i oni uz njegove skute da pljačkaju svoj narod, ako nešto ostane od ovoga koji sad vlada kao apsolutni vladar – kralj ili car. Jer druge narode više ne mogu da ubijaju i pljačkaju.
    No, kralj Aleksandar sa Pašićem prvo su podmetnuli svoj narod da nad njim bude izvršen genocid, a da se pritom oni enormno obogate. Dok su ratni invalidi prosili za da prežive još jedn dan u skloništu za beskućnike. Ne pomišljaju da su takvi oko Luja XVI bili povod za Francuske buržoaske revoluciju, kada je kralj giljotinran kao i svi oko njega.
    Ima među njima i akademika, a i onih koji bi da postanu članovi Akademije. Koa da nisu ni čuli šta je rekao čuveni dramaturg, Oboženi Čovek, Aleksandar Popović, a povodom nacrta Memoranduma SANU, na pitanja šta misli, odgovorio:”U svakoj Akademiji ima volova, kao što u svakome selu ima akademika.“ Poznavajući ljude u selu i u Prestonic, lako mi je da zaključim da za sve nesreće i zaostajanje Srbije isključivi krivci su nedokvakane intelektualne i političke elite u Srbiji.

    1. Istraži malo, to o ratnim veteranima kako su bili sirotinja, to su koomunjarski spinovi da bi opravdali penzije koje su dobile kurta i murta… Primer, ratni vojnininvalidi i vojnici su dobili zemljište i kuce u Veterniku (Novi Sad) koje danas vredi milione. A mnogo je tih naselja…

  4. Hahaha , ovi jedni drugima dižu cenu.Pa nijje narod baš toliko glup da ne vidi šta rade Vučićeve sluge…

  5. Tek kada Vojvodina, zadnja federalna jedinica ex-Yu, koja jos nije resila svoj status, bude dosla na red, vlastodrzci iz Beograda, koji izigravaju veliko/srbe , su obrali bostan. Trazili ste …..gledajte.

  6. Možeš da se opredeliš za legitimno utemeljene nacije, a ne za nešto što ti je milo. Eto ja bi se upisao kao Zemunac ali ne ide.

  7. Dokle cete vi iz Danasa da dajete prostor ovim nebitnim likovima tipa Vojvodjanska partija, Pokret obnove Kraljevine Srbije i ostali koji sve skupa nemaju ni 1% podrske u Srbiji?

  8. U Ustavu Srbije pise i da je Kosovo u Srbiji. U Ustavu je pisalo da se bivse republike ne mogu izdvojiti iz propale totalitarne, komunisticke, diktatorske, jednopartijske Jugoslavije, u Ustavu pise da je Srbija demokratska visepartijska drzava a njena zastava je zastava parlamentarne monarhije Kraljevine Srbije i to sa krunom. Ustavom ne moze da se regulise kako ce ko da se izjasani po pitanju nacionalnosti, verske i bilo koje druge pripadnosti to samo mogu da budu preporuke ali bez ikakvih sankcija. Sta to ima lose u tome sto posoji jedan takav pokret kao sto je „Pokret za Kraljevinu Srbiju“ koja je bila kraljevina tokom ogromnog broja vekova njene istorije. To da je to nesto zaostalo, srednjevekovno i profano ne znaci nista i to su samo ideoloske izmisljotine proplih komunista propale komunisticke zemlje od koje nije ostalo nista. Mnoge super razvijene drzave Evrope su kraljevine ili parlamentarne monarhije sa daleko, neuporedivo razvijenijim politickim a pogotovo ekonomskim sistemom od siromasne, zaostale i osakacene Srbije odakle mladi beze tamo gde mogu da nadju posao i formiraju neku njihovu smislenu buducnost jer smatraju da to nije moguce u Srbiji.

    1. jedva čekam nekog kralja u obliku Vučića pa da mogu nasledno familijarno da nas jašu doveka

  9. Stvarno nerazumem da bi neko naprimer kao Mađar, Hrvat,Slovak,Srbin,Rusin itd. u Vojvodini odjednom odlučio da više nije to već Vojvođanin.

    1. Pa, recimo ako si delom Nemac, delom Poljak, delom Italijan, delom Rumun, delom Slovak, govoris srpski jezik, a preferiras becke snicle i ne volis punjene paprike.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.