Vojvođanski izbori u DS ili 30. juna ili na jesen 1Foto: FoNet/ DS

Pokrajinski odbor Demokratske stranke trebalo bi danas u popodnevnim satima da donese odluku o tome kada će biti održani izbori za novog predsednika tog odbora.

Sadašnji predsednik PO DS Miroslav Vasin za Danas kaže da je on pokrajinsku skupštinu zakazao za 30. jun u Novom Sadu, ali da će danas biti održana sednica Pokrajinskog odbora na kojoj će biti izabrani članovi Organizacionog odbora. Prema njegovim rečima, ukoliko bude izabran Organizacioni odbor, izbora će biti 30. juna, a ako ne bude, onda će biti određen neki drugi termin, moguće na jesen zbog letnjih odmora.

Kako je Danas prvi pisao, zbog neslaganja sa prethodnom odlukom Vasina da se izbori za predsednika PO održe 2. juna u Beogradu, kada su zakazani i stranački izbori za novo rukovodstvo DS, ali i zbog toga što Statutarna komisija nije usvojila žalbu predsednika Izvršnog odbora PO zbog kršenja stranačkih dokumenata, postojala je mogućnost da većina vojvođanskih odbora bojkotuje te izbore. Odluka o bojkotu vojvođanskih izbora je i doneta, te su izbori za pokrajinski deo stranke odloženi, prema našim saznanjima najpre za 24. jun, a zatim i za 30.

Izvori Danasa iz Pokrajinskog odbora kažu da će na današnjoj sednici biti izneta bar dva predloga. Prvi da se izbori održe 30. juna i drugi da budu odloženi za jesen kako bi se postigla i saglasnost sa novim rukovodstvom DS, koje će biti izabrano 2. juna. Kako nam je objašnjeno, PO ima 58 članova, za kvorum je potrebno da prisustvuje njih 30, a odlučuje se prostom većinom.

Danas je imao uvid u dopis koji je sačinio Vasin i uputio ga članovima PO u kojem ih obaveštava da van snage stavlja svoju odluku o izborima za novog predsednika vojvođanskih demokrata za 2. jun i da donosi novu odluku da se Pokrajinska skupština održi 24. juna. On između ostalog navodi i da je njegova odluka o izborima 2. juna izazvala za njega neočekivano burne reakcije, odnosno da je deo odbora podržao odluku, deo se usprotivio, i da je stvorena nezdrava politička atmosfera, koja je pretila da poremeti redovno održavanje Izborne skupštine za izbor organa DS, zakazane za 2. jun.

On je zamolio da mu budu dostavljeni predlozi za sastav Organizacionog odbora i da se o tome glasa telefonskim putem. S obzirom na to da je delu članova PO ponovo zasmetalo to što se o svemu odlučuje telefonom, i da smatraju da izbori ne smeju biti organizovani na brzinu, kako kažu naši izvori, sve je odloženo za još nedelju dana, odnosno za 30. jun, a umesto telefonske sednice biće održana prava, odnosno članovi PO će danas sesti za sto.

Zvanični kandidati u ponedeljak

U DS uveliko traje kampanja za izbor novog rukovodstva DS, posle ostavke Dragana Šutanovca, zbog lošeg rezultata u Beogradu. Zvanični kandidati za sve funkcije, među njima i predsednika i potpredsednika, trebalo bi da budu poznati u ponedeljak za kada je zakazana sednica Organizacionog odbora koji proglašava kandidature. Izjave o nameri da budu kandidati predali su Branislav Lečić, Zoran Lutovac i Gordana Čomić. Do sada Lutovac i Čomić imaju dovoljnu podršku odbora, dok je Lečić još prikuplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari