Vokri o otvaranju mosta na Ibru: To će se desiti ovog leta, a EU i međunarodne organizacije moraju da nauče da je Kosovo nadležno za ovo pitanje 1Foto: printscreen youtube Slobodno srpski

Zamenik ministra administracije lokalne samouprave Arber Vokri (Arbër Vokrri), kaže da će se ovog leta otvoriti most na Ibru u severnoj Mitrovici.

Vokri kaže da nema tačan datum, ali prema njegovim rečima, nema razloga da se čeka na jesen. On kaže da su stvoreni uslovi za otvaranje mosta, pošto su smanjene mogućnosti za nemire.

„Nisam siguran u tačno vreme, naravno o tome se više puta razgovaralo između institucija naše države i postoji razlog zašto odluka o njenom sprovođenju nije odložena nakon što je Skupština opštine Severna Mitrovica izglasala. Dakle, razlog je jednostavno bio da se ne žuri, da se ne pokušava da se isprovocira situacija, ali s vremenom se jasno primećuje da je potencijal za nemire smanjen. Mislim pre jeseni, što ispada tokom leta. Međutim, nemamo tačan datum. Mislim da uopšte ne treba čekati jesen“, rekao je on u emisiji „Info Nata“ na Teve1.

On je rekao da Evropsku uniju i međunarodne organizacije treba naučiti da upravljanje opštinskim pitanjima pripada institucijama Kosova.

„Razmišljam slično kao i zamenik direktora policije severnog regiona Veton Eljšani, tako da je samo pitanje vremena i kažem da EU i druge međunarodne organizacije treba da nauče da upravljanje opštinskim pitanjima u Republici Kosovo pripada svojim institucijama, to neće biti deo diskusija ili debata sa drugim zemljama, čak ni sa Srbijom“, izjavio je on.

Vokri je rekao da su građani na severu zainteresovani za suživot i organski povezivanje grada kako bi se slobodno kretali sa obe strane mosta.

Opšte mišljenje je da i EU i druge međunarodne instance prisutne na Kosovu treba da nauče da su građani Kosova zainteresovani za suživot i da je pravo svih građana, dakle nije rezervisano samo za jednu etničku pripadnost, ali podeljeni grad Mitrovica ima potrebe da, iako ostane administrativno podeljen na dva dela, da se organski poveže da se građani slobodno kreću sa obe strane mosta“ izjavio je zamenik ministra MALS-a.

O otvaranju mosta na Ibru danas bi trebalo da raspravlja Skupština opštine Severne Mitrovice. Novinarske ekipe izbačene su jutros sa sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari