Volfgang Petrič: Podržavam organizovanje „Dejtona dva“

"Administrativne korekcije" granica imaju potencijalne mane ukoliko se ne sprovode pažljivo u tesnoj saradnji sa UN, EU i OEBS-om
Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo govori za Danas o narednoj fazi dijaloga Beograda i Prištine

Ostavite komentar


  1. … razgraničenje sa Albancima? Dvosmislen izraz koji se tumači različito. Zašto se pitanje jasno ne precizira: jel se predlaže razgraničenje na Kosovu (KIM), ili razgraničenje izmedju Kosova i Srbije? S obzirom da je Hašim Tači zadnjih meseci izrazio zahtev za demarkaciju granice sa Srbijom, a na to usledio zahtev Vučića za razgraničenje sa Albancima (drugi izraz za demarkaciju) – jasno je da su ovi zahtevi povezani zbog finalizacije Briselskog sporazuma, a na osnovu sporauma 2013 god i integrisanoj granici na Jarinju i Brnjak, i drugih otvorenih granič. prelaza do danas (jedan prema Preševu). Druge opcije su van Briselskog sporazuma: podela, razgraničenje na Kosovu, korekcija granica, zamena teritorija… jer nisu predvidjene Briselskim sporazumom, što znači da treba promeniti formulaciju-odredbe sporazuma? PREDMET brielskog sporazuma je odredjivanje STATUSA KOSOVA o čemu se do danas ne govori i zaobilazi pitanje: Zašto se BS ne dostavi narodnoj skupštini na debatu-raspravu?

    1. Niste procitali citav clanak ili vas je uznemirio uveliko kao i mene, zele da pripoje CITAVU Presevsku dolini tzv drzavi Kosovo!!! Nemam reci, vecu izdaju i kradju Srbija nikada nije dozivela a bogami imali smo veoma burni istoriju…

  2. Da je vise ovakvih politicara sa Zapada koji razumeju Balkan mozda bi se do resenja doslo mnogo brze, jer bi se u obzir uzeli i interesi balkanskih naroda a ne samo interesi velikih sila.

  3. Mudar,odmeren i racionalan politicar ,odlican poznavalac prilika na Balkanu.Treba slusati i prihvatiti njegove savete.

    1. @Mirka A pomalo i dvoličan. Govori o Kosovu kao da je nezavisna zemlja, i prećutkuje činjenicu da 5 zemalja uporno ne priznaju Kosovo kao nezavisno, od koga je najglasnija Španija zbog svojih ogromnih unutrašnjih problema koje ima sa Katalonijom i Baskijom.

  4. Vučiću Nobelovu nagradu za mir!!! Da li su oni normalni!?! Dodik im ne valja zbog loše ekonomsle situacije za koju je odgovoran, a prosečna plata u BiH (sa sve RS) je veća nego u Srbiji!!! Ali im to ne smeta kod Vučića. Kao ni to što je uveo slobodu medija u Srbiji, vladavinu prava, pravosuđe radi kao nikada do sada, nema više korupcije i kriminala… Koliko kratkovida medjunarodna politika EU!

  5. Šta to znači podržavam rusko mešanje na Balkanu sve dok igra po evropskim pravilima. Ne moraju oni da igraju po pravilima g. Petrič, ali za razliku od vas barem poštuju međunarodne granice Srbije.

  6. Ja sam za reciprocitet, ako može Kosovo koje nije imalo apsolutno nikakvog pravnog aspekta za otcepljenjem, kao ni Krim i Katalonija. Onda može i Republika Srpska isto da učini.

  7. Neverovatno da Petrič nije kritikovao Tačijeve i Ramušove zapaljive izjave. Svejedno slažem se sa njim da je celom Balkanu porebna zajednička budućnost a to se može ostvariti samo članstvom u EU.

  8. Ne mogu se porediti sukobi između Grčke i Makedonije sa našim problemima. Grčka i Makedonija se bore samo oko imena, a mi pokušavamo spasiti našu teritoriju koju nam drugi narod otima.

  9. Veoma je važan istorijski sporazum oba naroda kako bismo stavili tačku na sukobe iz prošlosti i krenuli u bolju budućnost. Zato smatram razgraničenje najboljom opcijom.

  10. Petrič govori o katastrofalnoj ekonomskoj situaciji u Srpskoj, ali prećutkuje činjenicu ekonomskog stanja u Federaciji koje je dvostruko teže nego u RS. Malo objektivnosti nije na odmet.

  11. Svako rešenje koje doprinosi smirivanju situacije na KiM i na Balkanu je dobro rešenje. Ako je to Dejton 2, u redu.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.