– Konferencija na ekspertskom nivou bila je prilika za razmenu mišljenja o tome na koji način bi se konkretizovala evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Bilo je predloga da nju treba ubrzati ili da treba proveriti kriterijume.

Čule su se konkretne ideje o tome kako bi Evropska komisija mogla da pomogne zemljama koje još nisu počele pregovore o članstvu u EU, kako bi se administracija držala zaposlenom i da bi građani tih zemalja osećali kretanje i nekakvu korist u tom procesu – rekla je Danasu direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, koja je juče u Beču učestvovala na „seminaru visokog ekspertskog nivoa“, u organizaciji austrijskog ministarstva spoljnih poslova.

Glavni cilj sastanka u Beču, kao i narednog koji se 19-21. maja održava u Sarajevu, jeste pokretanje tema koje će biti u fokusu učesnika sarajevske konferencije ministara spoljnih poslova zemalja EU i Zapadnog Balkana, zakazane za 2. jun.

– Predlozi koje smo čuli u Beču, čak i ako ostanu formalno neusvojeni, ostaju u glavama onih koji donose političke odluke i mogu da pomognu da konkretno ubrzamo evropsku perspektivu država regiona – navodi Milica Delević.

Na skupu su učestvovali visoki zvaničnici Grčke i Austrije. Zamenik šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas istakao je da se njegova zemlja zalaže za što skoriju ratifikaciju SSP sa Srbijom i za što brže razmatranje zahteva za dobijanje status kandidata koji je Srbija predala. Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger je naglasio da se pre članstva u Uniji moraju ispuniti potrebni standardi, a to uključuje i punu saradnju s Haškim tribunalom. Špindeleger je ukazao da zvanični Beč ne očekuje da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ali da se zalaže za saradnju Beograda i Prištine u rešavanju problema s kojima se suočava stanovništvo. On je najavio da će Austrija pokušati da uveri zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Tokom drugog pripremnog sastanka, od 19. do 21. maja u Sarajevu, stručnjaci iz zemalja regiona i iz EU razmatraće teme kao što su „kako da EU završi tzv. evropeizaciju Zapadnog Balkana“, „zbog čega evropske integracije balkanskih zemalja treba da ostanu prioritet“, „koji je kredibilni vremenski okvir za pristupanje ovih zemalja Uniji“. Organizator tog skupa je uticajni nevladin Institut za bezbednosne studije Evropske unije, uz podršku španskog predsedništva EU i organizacije Spoljnopolitička inicijativa BiH. 

Austrija uz Srbiju

Sremska Mitrovica – Austrijski ambasador Klemens Koja izjavio je da „za razliku od nekih članica EU, Austrija smatra da je Srbiji što pre mesto u EU, a evidentno je da je u tom pravcu Srbija učinila lane i ove godine nekoliko koraka napred“. „Odnosi Srbije i Austrije kroz istoriju bili su nekada dobri, nekada loši, ali danas su naše dve zemlje povezane čvrstim prijateljskim vezama“, izjavio je ambasador Koja tokom posete Sremskoj Mitrovici. J. Z

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari