Stiven Vordsvort, britanski ambasador u Beogradu, smatra da bi Srbija trebalo da sačeka s podnošenjem kandidature za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU), odnosno da to učini tek nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Vordsvort je, učestvujući u diskusiji Letnje škole za demokratiju, rekao da sve zemlje koje učestvuju u procesu integracija sa EU treba da ispoštuju pristup „korak po korak“, odnosno da prođu kroz sve faze u tom procesu. Britanski ambasador je čak upozorio da bi zahtev za članstvo u EU mogao da bude odbijen pre nego što se među svim zemljama članicama uspostavi konsenzus, odnosno dok svi u Savetu ministara ne budu spremni da podrže taj zahtev.

– Delimo zajednički cilj koji ima Srbija i razumemo frustraciju zbog toga što je proces zaustavljen, ali je moguće da podnošenje kandidature za članstvo jednostavno ne uspe – kazao je Vordsvort.

S druge strane, kako je juče u Beču izjavio vicepremijer zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger najavio je da će njegova zemlja već u oktobru, na sednici Saveta ministara EU, pokušati da se odblokira Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom. Đelić je, posle razgovora sa Špindelegerom, istakao da mu je austrijski ministar najavio i da će, ako ne uspe u oktobru, Austrija to ponovo pokušati u decembru, posle izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca. Špindeleger je, pre sastanka sa Đelićem, novinarima rekao da Austrija podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, kao i deblokiranje Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Ukidanje

Strazbur – Evropski komesar Žak Baro izjavio je juče, u Strazburu, da je Makedonija ostvarila sve uslove, a Srbija i Crna Gora učinile „veoma značajne napretke“ u reformama za ukidanje viza Evropske unije od januara 2010. „Za Srbiju ostaje da se obezbedi provera dokumenata lica koja imaju boravak na Kosovu i osobe poreklom s Kosova koja borave u inostranstvu, kad traže da im se izda srpski biometrijski pasoš„, istakao je Baro u raspravi u Evropskom parlamentu. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari