Vreme: Vučić planira kontramiting kako bi pokazao nadmoć nad protestima protiv litijuma 1foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pod plaštom obeležavanja godišnjice „Oluje“, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u Loznici za 3. avgust na stadionu „Lagator“ zapravo planira „kontramiting“ ne bi li građanima koji protestuju zbog rudarenja litijuma pokazao svoju nadmoć, piše nedeljnik Vreme u onlajn izdanju. Kako se navodi, pripreme ovog kvazipatriotskog spektakla su uveliko u toku.

Organizacioni odbor 18. Lozničke regate na Drini obaveštava javnost da se otkazuje regata ”Drina je samo jedna” koja je prema utvrđenom kalendaru trebalo da se održi u subotu 3. avgusta.

Tog dana će na stadionu „Lagator“ u Loznici biti održana državna ceremonija „Dan sećanja“ povodom obeležavanja godišnjice pogroma Srba u akciji „Oluja“, piše Vreme u onlajn izdanju.

Bez obzira što Vučić taj skup još uvek drži u tajnosti, njegov kabinet će ga najaviti tek u petak, „procurele“ su zvanične pozivnice koje se šalju podobnim ljudima i funkcionerima, piše Vreme.

Podsetimo, godišnjica Oluja obeležava se u Srbiji u znak sećanja na progon srpskog naroda iz Hrvatske u istoimenoj vojno-policijskoj akciji započetoj 4. avgusta 1995.

Obeležava se državnim priredbama i liturgijom i molebanom u crkvama SPC, posebno u Crkvi svetog Marka u Beogradu. U Hrvatskoj je 5. avgust, datum kada je uspostavljena kontrola nad Kninom, državni praznik Dan pobede i domovinske zahvalnosti braniteljima.

U gradovima širom Srbije u toku su lokalni protesti kojima se traži trajna zabrana otvaranja rudnika litijuma.

Neposredni povod je to što je 19. jula, u prisustvu predsednika Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca, potpisan memorandum (predugovor) o kritičnim sirovinama i lancima snabdavanja, nakon što je nekoliko dana ranije na snagu odlukom Ustavnog suda vraćena uredba Vlade Srbije o projektu Jadar, odnosno o otvaranju rudnika od strane kompanije Rio Tinto u okolini Loznice.

Za 10. avgust najavljen je protest u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari