Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija ipak će, i pored višemesečnih pregovora o saradnji, odvojeno nastupiti na izborima na Voždovcu 15. decembra, a u DS za to direktno prozivaju najuže rukovodstvo LDP.

„Opštinski odbori dve stranke na Voždovcu još pre mesec dana su se dogovorili o saradnji i zajedničkom izlasku na izbore, ali se situacija promenila naredbom iz vrha LDP“, kaže za Danas Vladimir Todorić, član Predsedništva DS i najverovatnije prvi na listi demokrata na voždovačkim izborima.

Prema njegovim rečima, „zbog stava LDP oko ujedinjenja dve stranke u neku novu, saradnja je prestala“. „Predlog o ujedinjenju je nešto sasvim novo u odnosu na prvobitnu platformu koju nam je LDP dostavila“, navodi Todorić.

On kaže da će demokrate svoju listu za izbore u ovoj beogradskoj opštini predati sledeće nedelje. „Da smo stranka u kojoj predsednik odlučuje o tome ko će biti odbornik, mogli smo i mi kao SNS prvi da predamo listu. U razgovoru s članstvom na Voždovcu formiraćemo listu, a to se ne radi preko noći“, zaključuje Vladimir Todorić.

Mladen Bašić, član Predsedništva i menadžer Gradskog odbora LDP, odgovarajući na pitanje zašto ne izlaze s demokratama na Voždovcu, za Danas kaže da je LDP predložio saradnju koja bi se završila stvaranjem efikasnije organizacije, a da su koalicije izgubile svaki smisao.

„Koalicije vezuju stranke samo do proglašenja izbornih rezultata, a ono o čemu mi govorimo je važnije od toga. Zato mi moramo biti kristalno jasni i ne ostavljati prostor za bilo kakva tumačenja. Ako želite da radite s nama, hajde da to bude ozbiljan posao“, ističe Bašić.

Upitan o dogovoru opštinskih odbora, o kojem priča Todorić, Bašić odgovara da o zajedničkom nastupu na izborima „nije bilo razgovora“.

LDP je juče predala izbornu listu za voždovačke izbore, a Čedomir Jovanović je tom prilikom izjavio novinarima da DS-u nije predložio saradnju, koja bi se završila stvaranjem nove partije, „da bi neko nekome šefovao“. On tvrdi i da ništa nije „krenulo naopako“ u razgovorima s demokratama. „Koalicije se u normalnim zemljama prave posle izbora, i mi smo na tako nešto spremni“, kazao je Jovanović.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, do kraja ove sedmice biće poslat zahtev Skupštini grada kojim se od stranaka koje čine gradski parlament traži da predlože svoje kandidate za privremeni organ.

Prema saznanjima Danasa iz više izvora u vladajućoj koaliciji, SNS nudi LDP-u mesto u privremenoj upravi, iako ova partija nije zastupljena u Skupštini grada. Sve zavisi od odluke DS i DSS. Ukoliko DSS odbije ponudu da uđe u privremenu upravu, jedno od pet mesta biće ponuđeno LDP-u. U tom slučaju, SNS bi imao dva, a SPS, DS i LDP po jednog člana. Ako i demokrate to odbiju, peto mesto bi dobio PUPS ili neka nestranačka ličnost. O svemu tome bi trebalo da razgovaraju lideri naprednjaka i socijalista Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

Vladimir Todorić, na pitanje Danasa da li će DS ući u privremeno veće, kaže da će demokrate insistirati na poštovanju zakonske odredba da taj organ treba da odslikava sastav Skupštine grada.

Mladen Bašić kaže za naš list da je LDP-u mesto u privremenom veću. „Zato tražimo od Vlade Srbije da povede računa o načinu na koji će to pitanje rešavati. U Beogradu živi dva miliona ljudi i nije normalno da se sve odluke donose u krugu dve ili tri stranke. I DS i LDP moraju imati svoje predstavnike u Gradskom veću“, zaključuje Bašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari