Slogan DSS („Znam kome verujem“) zvuči neubedljivo i pomalo zastrašujuće u pokušaju da potencijalnom biraču utuvi nešto u glavu. Kao da nam u nekoj negativnoj utopiji glas Velikog Brata govori šta i kako treba da mislimo. Odnosno u šta i kome da verujemo.


Na pomenuti je način prikladno reklamirati sadržaje široke potrošnje, mada se i tada teži dodatnom određivanju osnovne komunikacije. Na bilbord postavljen ovakav politički slogan, bez ikakvih dodatnih referenci, ipak deluje previše banalno u pokušaju očigledne i jeftine indoktrinacije. Situacija se donekle poboljšava dodatkom Koštuničinog lika, iako ne treba računati da će on ispopularisati stranku na način na koji to postižu lepuškasti Jovanović i Tadić, odnosno medijski eksponiraniji Dačić i Vučić.

Oglašavanje DSS je još u kampanji 2012. bivalo slično orijentisano. Na Jutjub nalogu „dssinfo1“ i dalje možete pogledati tada postavljene, numerički označene promotivne klipove. Završetak ovih ostvarenja u kome mitski intoniran, reverbovani glas izgovara tadašnji slogan „Za Srbiju, znaš zašto“ bukvalno je urnebesan: kao da nam se obratio Gospod Bog lično, nepogrešivo nas usmeravajući na put pravednika!

Aktuelni spot za republički nivo izbora, postavljen na zvaničnom sajtu DSS, ponovo je protkan sličnom, mitomanskom grandomanijom: seljak veruje u zemlju, rudar u hrabrost, profesor u znanje, a negovateljica nedonoščadi u život. Na kraju se, poput nekakvog mitološkog bića, na apstrahovanoj pozadini pojavljuje – niko drugi do – Voja Koštunica. Sa dobrodušnim pogledom Bude i smirenošću učitelja Jode, on, istežući svoj podvaljak, polako izdiže bradu u tradicionalnu državničku posturu, dok glas u pozadini izgovara sadržinu slogana.

Mislim da nikakav komentar, zapravo, nije potreban!

Autor je stručnjak za tržišne komunikacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari