Vrhovni sud o suđenju u odsustvu za slučaj Banjska: Diskreciono pravo sudija da odluče 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Vrhovni sud je, nakon razmatranja zahteva Osnovnog suda u Prištini „za davanje pravnog mišljenja u vezi sa članom 303. stav 7. Zakonika o krivičnom postupku u predmetu „Banjska”, razjasnio da ne daje pravna mišljenja o dilemama u toku prvostepenog postupka.

Osnovni sud u Prištini je na sednici održanoj 27. septembra 2024. saopštio da će se obratiti Vrhovnom sudu da zatraži mišljenje da li se suđenje u odsustvu može održati u slučaju „Banjska”.

Vrhovni sud je u pisanom odgovoru za „Zakletvu za pravdu“ saopštio da je ovaj sud već obavestio Osnovni sud o njihovom zahtevu za tumačenje ovog slučaja, prenosi Kossev.

„Nakon razmatranja ovog zahteva, Vrhovni sud je u pisanom odgovoru obavestio tražioca da ‘nikada ne daje pravno mišljenje o dilemama koje prvostepeni sud ima u tumačenju bilo koje odredbe u toku postupka u otvorenim krivičnim predmetima, a koje bi kasnije mogli da pokrenu pred Vrhovnim sudom Kosova’. Dakle, Vrhovni sud smatra da je diskreciono pravo sudija da odluče kako im odgovara“, navodi se u odgovoru Vrhovnog suda.

Inače, na prvom ročištu održanom 9. oktobra 2024. godine, optuženi Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić nisu se izjasnili o krivici. S druge strane, Dušan Maksimović se izjasnio da nije kriv po optužbama za teroristički napad u Banjskoj.

Specijalno tužilaštvo Kosova (STRK) podiglo je 11. septembra 2024. godine optužnicu protiv Milana Radoičića i još 44 osobe za teroristički napad 24. septembra 2023. godine u Banjskoj u Zvečanu. Optuženi se terete da su upotrebom nasilja koristeći teško naoružanje pokušali da severni deo teritorije Republike Kosovo odvoje i pripoje ga Republici Srbiji, u kom slučaju je kao posledica nasilja, poginuo policajac Afrim Bunjaku, a životi ostalih policajaca i civilnog stanovništva bili ugroženi.

Međutim, šef ove strukturisane terorističke grupe Milan Radoičić optužen je da je od 2017. godine do 24. septembra 2023. godine indirektno obezbeđivao prihode i taj novac pretvarao u nepokretnu i pokretnu imovinu, pri čemu je deo nekretnina preneo na treća lica, kako bi sakrio ili prikrio izvor bogatstva.

Optuženih 45 tereti se za krivična dela „Izvršenje terorističkog dela”, „Teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo”, „Omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma” kao i „Pranje novca”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari