Koji od tri predsednika SNS je održao najbolji govor u Vršcu? 1foto: M.M./ATAImages

Jedna rođendanska proslava Srpske napredne stranke u Vršcu, a tri predsednička govora. Sva tri sa jednim ciljem veličanja samo jednog predsednika, doduše bivšeg, Aleksandra Vučića. I dok Vučićev govor predstavlja red samohvalisanja, red obećanja i red pretnji, dotle je utisak da se govori prvog i poslednjeg predsednika naprednjaka, Tomislava Nikolića i Miloša Vučevića mogu takmičiti u disciplini poniznosti Vučiću. Prvi to čini da bi sačuvao dedinjski krov nad glavom, a poslednji da bi sačuvao trenutnu pozicuju.

Ovako sagovornici Danasa ocenjuju govore tri naprednjačka predsednika, podsećajući i da je čitava atmosfera slavlja u Vršcu bila sračunata za “ dodatno dizanje popularnosti Aleksandra Vučića“. O tome kamo navode svedoči i činjenica da je goste i Vrščane sa pedesetak bilborda psmataralo samo jedno lice – Aleksandra Vučića. Ni Miloša Vučevića, ni Tomislava Nikolića, osnivača i prvog predsednika stranke, ali ni članova stranke.

Stoga, kako kaže Dragana Rakić, poslanica i zamenica predsednika Demokratske stranke nema svrhe upoređivati i ocenjivati trojicu dosadašnjih predsednika Srpske napredne stranke, jer od njih trojice politički postoji samo jedan – Aleksandar Vučić.

„Šta druga dvojica rade i govore potpuno je nevažno i njima samima, a kamoli nama koji smo sa druge strane i koji to posmatramo. To smo gledali i četvrtak kada su u Vršcu slavili godišnjicu osnivanja stranke koja više i nije politička partija, nego nekakav levijatan iz starozavetnih spisa koji namiče glasove na izborima i pljačka državu i narod“, kaže Rakićeva.

Prema njenim rečima Vučićev govor bio je u prepoznatljivom maniru.

„Red samohvalisanja, red obećanja i red pretnji. I to sve filovano lošom glumom kojom pokušava da se prikaže kao nekakav skromni borac za pravdu i zaštitnik siromašnih. Sve u svemu, vrlo neprijatno i za gledanje i slušanje, tako da je moja iskrena preporuka svima da to ignorišu i što pre zaborave. Cenim da je i Vučić već zaboravio šta je pričao, jer sam najbolje zna da te njegove priče nemaju veze sa životom“, navodi Rakićeva.

Sagovornici Danasa napominju da se čini da se aktuleni predsednik Srpske napredne stranke, Miloš Vučević, dobro potrudio da pohvali svog predhodnika i aktulenog šega države, pripisujući mu sve zasluge za modrnizaciju i razvoj Srbije.

Da podsetimo, Vučević je pozvao sve građane da se okupe oko jedinstva, moderne, razvijene Srbije, ali Srbije koje se ne odriče svoje duhovne, kulturne, identitetske priče, svoje prošlosti. A da je, kako je rekao, najbolja personifikacija te politike zapravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Oko njega okupljeni, oko te politike, u borbu političku sa njim i uz njega“, poručio je srpski premijer.

Hvalospevima jednog jedinog čoveka u hali Milenijum, koja prima 5 000 ljudi, pridružio se i osnivač naprednjaka i prvi predsednik, Tomislav Nikolić. On je naveo da mu nisu potrebne brojke da bi video rezultate rada stranke tokom 16 godina postojanja, kao i da niko do sada nije vodio državu dobro kao aktuelni predsednik Aleksandar Vučić i istakao da se nijedan predsednik do sada nije suočavao sa ovakvim iskušenjima.

„Sada im je jasno da naprednjake ne mogu da slome ili kupe“, rekao je Nikolić i dodao da tako treba i da ostane.

„Govori Miloša Vučevića i Tomislava Nikolića se mogu takmičiti u disciplini poniznosti Vučiću. Jedan, Vučević, kao deo kriminalnog klana, čuva poziciju ličnog bogaćenja i moći, a drugi krov nad glavom u državnoj vili i tantijeme koje mu daje Aleksandar Vučić. A sam govor Aleksandra Vučića bio je krajnje grotesktan.Te izlizane fraze o tome kako neko drugi odlučuje o rekonstrukciji vlade i priča „o mangupima u našim redovima“, nije ništa nego smešna komedija“, smatra poslanik sa liste SSP-a Janko Veselinović.

Upitan da prokomentariše čiji je govor od trojice predsednika SNS za njega bio najupečatljiviji, Slobodan Ilić, poslanik Srbija centra, kaže da mora da prizna da je Vučić, kao retko kada, rekao i nešto istinito, jer obično sve što kaže nema veze sa realnošću i sa istinom.

„Rekao je da mnogi funkcioneri vlasti od ministara, gradonačelnika, predsednika opština, direktora javnih preduzeća i drugih rade samo u svom interesu, da oni lepo žive, a da ne rade ništa, da ih baš briga za građane Srbije. Problem je što se tako svi iz vlasti ponašaju, na čelu sa njim, već punih 12 godina od prvog dana od kada su svi oni došli na vlast 2012. godine“, navodi Ilić.

Dodaje da se sa Vučićem slaže u još jednom, a to je da na sledećim izborima SNS neće dobro proći.

Za Vojislava Mihailovića, poslanika i lidera POKS-a, zabrinjavajući je stepen odvojenosti i od realnosti i od prošlosti sva tri dosadašnja predsednika SNS.

„Najbliže realnosti bio je Aleksandar Vučić kada je naprednjake uporedio sa porodicom, jer oni zaista i funkcionišu kao brojne porodice sa Sicilije“, ističe Mihailović, dok govori trojice vodećih naprednjaka Arisa Movsesijana, potpredsednika PSG-a podsećaju na „ruske babuške“.

„Vidite velikog Vučića, a kad otvorite tu lutku, naći ćete manju, pa još manju i na kraju najmanju. I sve su Vučić, samo u različitim veličinama“, navodi Movsesijan, dok većina opozicionara sa kojima smo razgovarali tvrdi da nije imala živaca ni strpljenja da gleda prenos sa rođedanske proslave SNS u Vršcu.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, podseća da kada su se svojevremeno podređenima obraćali Staljin i Tito niko nije smeo da bude bolji govornik od njih. Jer, kako kaže, oni su gospodari i sluge i dobro znaju da ih je opasno zaseniti. Pa i ne pokušavaju da to urade. Uz to, izvršioci se pre svega obraćaju tim moćnicima od kojih zavisi njihova sudbina, pa su im reči ispunjene dodvoravanjem. S druge strane partijski i državni diktatori šalju poruke svojoj partiji, građanima i svetu, pa njihove reči imaju težinu.

„Iz tog ugla ima smisla sagledati i proslavu 16. rođendana SNS-a. Premijer i lažni predsednik te stranke je veličao partiju koju nominalno predvodi, ne da bi se njeno članstvo osećalo lepo, već da bi izgovorio ključnu rečenicu, a to je da je njegov šef, Aleksandar Vučić, personifikacija svega najboljeg u Srbiji i SNS-u. Ali, s obzirom da je istakao da je to najbolja partija u Evropi, i širom našeg kontinenta. Miloš Vučević dobro zna da je sumanuti kult ličnosti opio pravog lidera naprednjaka, te da dodvoravanje ne sme da bude lokalno da bi zadovoljilo njegovu sujetu. Zato je primenio globalni pristup“, primećuje Anđelković.

Koji od tri predsednika SNS je održao najbolji govor u Vršcu? 5
Foto: Privatna arhiva

Što se, kako kaže, tiče Tomislava Nikolića on je prigodno pohvalio stranku koju je stvorio pa onda preprodao Vučiću, a onda istakao da nju čine ludi koji ne mogu da se kupe.

„Stari politički trgovac, u duhu kolega sa orijentalnih bazara, negira ono što mu je pravi cilj, kako bi dobio što boju cenu. Ljudi koji ne mogu da se kupe zapravo se prodaju. Prodali su sve od ideala do Kosova, a Nikolić verovatno podseća Vučića da je vreme za novu tranšu kojom bi bilo plaćeno njegovo ćutanje“, ističe sagovornik Danasa.

Anđelković, ipak, primećuje da se sudeći po aktulenm govoru, „Aleksandar umorio“. Ponavlja svoje stare laži bez kreativne dorade.

„Po stoti put govori o smenama sebičnih i pokvarenih državno-partijskih kadrova, a zapravo baš oni čine uži krug rukovodstva SNS-a. Riba smrdi od glave. Vučić Srbiju doživljava kao ratni plen, pa je logično da se okružio onima koji su spremni da mu pomažu u njenoj daljoj devastaciji. Ipak, da bi taj posao mogli što duže za sebe i svog gazdu uspešno da obavljaju, moraju da budu disciplinovani, vredni i umešni u vršenju nedela“, objašnjava ovaj politički analitičar.

Prema njegovim rečima Vučić je svima zapretio da ako ne rade posao dobro, platiće ceh. Naravno njemu, a ne Srbiji. Ali tu su njegovi medijski okupatori ove zemlje da građane uveravaju da misli o njima, a ne samo o sebi. Ukratko, sve po starom u ARS – Autokratskoj Republici Srbiji. Vučić je car koji tvrdi da mnogi oko njega ne valjaju ali tu je on da usreći narod. Verovatno, litijumskim otrovom“, zaključuje Dragomir Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari