"Zapišite moje reči...": Vučić nakon sastanka sa Varheljijem najavio da putuje u Njujork 1Verhelji i Vučić Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je danas procenu da ni jedna zemlja neće biti primljena u Eropsku uniju pre Ukrajine, već se to može desiti samo istovremeno.

„U junu se očekuje velika pobeda Ukrajine na političkom planu u Briselu. Moja je procena, zapamtite moje reči, nisam to čuo ni od koga iz Evrope, kad god da bude ulaz niko neće ući pre možda samo simultano, istovremeno sa Ukrajinom.Za njih je Ukrajina apsolutno najvažnija, ima ogroman broj stanovnika,značajna teritorija, u ratu su sve razumemo“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara posle susreta sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejiem, on je dodao da očekuje da u EU istovremeno uđu Ukrajina i Moldavija i Gruzija i Zapadni Balkan, ali da nije siguran da li će neka zemlja zapadnog Balkana biti izuzetak.

„Zapišite ove moje reči pa za četiri godine da se setite da je bio neko ko vam je rekao kako će tačno da bude“, rekao je Vučić.

Potvrdio je da u Srbiji boravi prva dama Ukrajine Olena Zelenski i rekao da ga pojedini mediji zbog toga nazivaju beskičmenjakom, a do juče su govorili da je susretom sa kineskim predsednikom Si Đipingom poslao poruku da se sprema da prekine evropski put Srbije.

Vučić je rekao da Srbija nema ništa protiv Ukrajine koja nije priznala Kosovo, ima 40 miliona stanovnika i ništa nažao nije učinila Srbiji.

Pitao je da li treba da ne razgovara sa Ukrajinom, a istovremeno da traži njihovu podršku u savetu Evrope i u Savetu bezbednosti UN.

„Nisam ni ruski ni evropski ni američki plaćenik, radim samo za Srbiju“, rekao je Vučić i ponovio da su mu misli već u Njujorku gde će pružiti odgovor svima koji zahtevaju rezoluciju o Srebrenici.

Vučić je rekao i da neće prisustvovati samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru jer će, naverovatnije u sredu biti održana sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati Rezolucija o Srebrenici.

Dodao je da će zbog toga najverovatnije sutra ujutru otići u Njujork, kao i da će u Kotor otići premijer Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Vučić se zavhalio Varhejiju na planovima koje je doneo u Beograd i građanima poručio da će Srbija imati na čemu radi i da ima na čemu da bude zahvalna.

Kako je kazao, razgovarao je o tri ekonomske stvari u vezi sa jedinstvenim tržištem, koje se tiču državne pomoći, viznog režima i razdvajanja preduzeća u okviru srpskih javnih preduzeća „kako bismo mogli da isporučimo najbolje rezultate“.

„Po prvi put smo pokrenuli ukidanje takozvane PEM konvencije za zemlje koje nisu članice Evropske unije, što je strašno važno, jer ja se nadam da će jednog dana pametna vlada govoriti o litijumu, što je ogromna šansa za strahoviti uspon i uspeh Srbije, ali tada su nam potrebni proizvođači električnih automobila“, kazao je on.

Mnogo toga moramo da uradimo, rekao je Vučić, i dodao da će to značiti dramatičan skok za zemlju što se ekonomije tiče, životnog standarda, penzija i plata radnika.

„Danas smo od Varhejija mogli da čujemo optimističan plan, on očekuje da se u narednom mandatu napravi veliko proširenje EU u kom bi trebalo da učestvuje i Srbija. Verujem da je govorio i iz srca i iz glave, mi ćemo se spremati da budemo sve bliži EU“, kazao je Vučić.

Dodao je i da „nismo mi baš savršeni da možemo da ispunimo sve što se od nas traži, ali ono što kažemo da ćemo da ispunimo to ćemo ispuniti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari