Vučević: Protesti su pokušaj ucenjivanja preko ulice 1Miloš Vučević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević reagovao je na jučerašnje blokade i proteste koji su održani u Novom Sadu i više gradova Srbije, još jednom ponovivši optužbe da iza njih stoji „grupica nasilnih i histeričnih kvazi ekologa“ i naglasio da su blokade saobraćaja „protivzakonite i protivustavne“.

– I danas nam je svima jasno da nema ništa ekološki u takvom maltretiranju građana. Nema ništa ekološki u nasilnom sprečavanju građana da se kreću, u tome da ljudima ne dozvoljavate da se sa posla vrate kući, da odu kod lekara – napisao je gradonačelnik Novog Sada na svojoj fejsbuk stranici.

On je takođe istakao da je u pitanju „bahata grupica koja je pokušala da zaustavi Novi Sad na par sati“, i na taj način jučerašnji dan „mnogima upropasti“, te da oni nisu „nikakva sila“ koja može da odredi da li će se neko kretati ili ne, te da nije u pitanju „nikakva grupa ekologa i boraca za zaštitu životne sredine“, već „grupica ljudi koja grubo krši zakon i ustav“.

– Potpuno je jasno da njima glavni cilj nije nikakva ekologija, već izazivanje nesigurnosti i pokušaj nekog ucenjivanja preko ulice. „Rio Tinto“ je pitanje za Đilasa, jer on i njegovi su ih doveli u Srbiju. I džaba to pokušavaju da sakriju oni koji su danas na ulicama Novog Sada uzvikivali jeftine parole – naglasio je Vučević, nazvavši demonstrante „skupim plaćenicima lažnih političara, istinskih lopova i prevaranata, sa kojima pripremaju teren za eskalaciju nasilja“

Blokade i protesti u znak protivljenja projektu kompanije Rio Tinto za iskopavanje litijuma kod Loznice, održani su juče u više gradova Srbije.

Organizatori u Novom Sadu najavili su konkretizaciju i radikalizaciju protesta, i pozvali Novosađane da se pridruže meštanima Loznice na narednoj blokadi.

Tokom protestne šetnje došlo je i do incidenta kada je jedan od vozača pokušao da se zaleti u protestnu kolonu u Temerinskoj ulici. Tročasovni protest završen je kraćom blokadom raskrsnice bulevara Mihajla Pupina i Jevrejske ulice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari