Vučević o upadu kosovske policije u institucije na severu: Tražimo hitnu reakciju međunarodne zajednice 1foto FoNet Milica Vučković

Premijer Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio upad pripadnika specijalne jedinice kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije – Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, saopšteno je na sajtu Vlade.

Vučević je zatražio hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice.

Naveo je da je sve ovo vreme, od kada režim Aljbina Kurtija ide na Srbe dugim cevima, bilo drugačijih reakcija osim prećutkivanja i ignorisanja nasilja i kriminalizacije severa Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija, „možda danas ne bi gledali slike ovog užasnog nasilja“.

Vučević je istakao da je očigledno da je Aljbin Kurti krenuo u ostvarenje svog plana, a to je da protera i ugasi sve što je srpsko, pa tako i srpske institucije na Kosovu i Metohiji.

Indikativno je, kako je dodao, da je svoj poslednji obračun sa Srbima Aljbin Kurti naredio odmah nakon završetka dvodnevne posete Srbiji predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Vučević je istakao da je Srbija jasno poslala poruku da se čvrsto zalaže za mir i stabilnost u regionu, ali neće dozvoliti nasilje i pogrom nad njenim narodom.

„Za eskalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji kriva je isključivo jedna strana – režim Aljbina Kurtija i to je danas ponovo pokazao. Srbi žive pod njegovim terorom i to pod hitno mora da se prekine“ poručio je Vučević.

Pripadnici Kosovske policije regiona Sever, uz asistenciju specijalne policije i ostalih bezbednosnih kosovskih struktura, ušli su u preostale objekte Republike Srbije na Severu.

Kako je za KoSSev potvrdio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, „policija je ušla u privremeni organ u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zgradu mitrovičkog okruga gde je smeštena Kancelarija za KiM, zgradu vešeraja u KBC, te u još tri objekta u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari