"Kupovina vremena da bi se jedna noga držala u šampiti, a druga u baklavi": Sagovornici Danasa o Vučevićevoj izjavi da je Srbija spremna na kompromis oko Kosova 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Srbija Aleksandra Vučića je pokazala na delu da je spremna na mnogo više od kompromisa – spremna je na sve zarad očuvanja vlasti“, kaže za Danas narodni poslanik i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, upitan da prokomentariše izjavu premijera Srbije Miloša Vučevića da je Srbija spremna na kompromis u vezi Kosova.

Lutovac dodaje da severom Kosova pre Vučićevog dolaska na vlast upravljala je Srbija – „sada tamo nema institucija Srbije, a sve je manje i Srba“.

„Istovremeno, za domaću javnost odigravaju se redovne patriotske predstave“, navodi.

Vojislav Mihailović, poslanik i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, smatra da ova izjava predsednika Vlade Srbije predstavlja najavu novih ustupaka Albancima.

„Vlast Aleksandra Vučića ne zna šta znači reč kompromis, oni su je pomešali sa reči ustupak. Za 12 godina njihove vladavine ništa povoljno Srbi na Kosovu i Metohiji nisu dobili, samo su bili uskraćivani za prava, a ustupci su činjeni albanskoj strani. Ceo briselski sporazum je zasnovan na ustupcima Albancima, a naročito francusko-nemački plan koji se uveliko primenjuje. Neka premijer objasni o kojim novim ustupcima je reč, jer je lažna država Kosovo od Vučića dobila sve, ostalo je samo da se prizna pasoš i da se i de jure prizna, a ne samo defakto prihvatanjem francusko-nemačkog plana. Izgleda će Vučević biti taj koga će Vučić naterati da crnim slovima veleizdajnika bude upisan u srpskoj istoriji“, kaže Mihailović.

"Kupovina vremena da bi se jedna noga držala u šampiti, a druga u baklavi": Sagovornici Danasa o Vučevićevoj izjavi da je Srbija spremna na kompromis oko Kosova 2
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Fatmir Šeholi, direktor NVO Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa iz Prištine, kaže da je ova Vučevićeva izjava jedna u nizu izjava koja za cilj da se i dalje kupuje vreme do izbora u Americi kako bi uvideli koja strana će biti jača.

Smatram da je Vučevićeva izjava jedna u nizu izjava koja za cilj da se i dalje kupuje vreme do izbora u Americi kako bi uvideli koja strana će biti jača, kako bi mogao da nastavi da igra igru „jednu nogu u šampitu, a drugu u baklavu“. To jest jednu nogu u Americi a drugu u Rusiji. Tako da takve izjave su samo za kratku upotrebu“, kaže Šeholi.

https://www.danas.rs/vesti/politika/vucevic-za-afp-srbija-spremna-na-kompromis-oko-kosova/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari