Vučević: Ne odričemo se Rusije 1foto: M.M./ATAImages

Verujem u tradicionalne odnose Srbije i Rusije, koji su zasnovani na istorijskim vezama, zajedničkom cilju da se sačuva vladavina prava, slobodarski duh, nezavisnost i suverenitet svih država, izjavio je za RT Balkan premijer Srbije Miloš Vučević.

Ono što smo zajedno prošli kroz dalju i bližu istoriju obavezuje nas i u sadašnjem i u budućem periodu, stoga verujem u veoma dobre odnose, kazao je Vučević.

Istakao je da te odnose ne treba niko da doživljava da su protiv nekog ili za nekog, već da Srbija gleda sopstvene političke i ekonomske interese, a oni su saradnja sa Rusijom, koja će da se nastavi.

„Ne mogu da uđem u ovaj narativ koji je danas sveprisutan da sad treba da se odreknemo nekoga koga poznajemo dugo vremena. To što on sad ima sukob sa trećim ili četvrtim, sve poštujemo, ali poštujete i vi nas. Želimo da sarađujemo u različitim oblastima u interesu obe države“, poručio je Vučević u ambasadi Rusije u Beogradu povodom Dana Rusije.

Govoreći o deklaraciji Srbije i Republike Srpske, koja je potpisana u subotu, Vučević je ukazao da je to „uputstvo nama samima, a odgovor nekome drugome“.

Kako ističe, to je nešto što je sada ne samo moralna, nego i politička obaveza, a nakon usvajanja u parlamentima Srbije i Srpske postaće i pravna obaveza, pa će svi koji nas predstavljaju zajednički raditi na očuvanju nacionalno-kulturnog i duhovnog identiteta našeg naroda.

„Možemo da živimo u više država, ali mi smo jedan i nedeljiv narod i treba da imamo pravo na zajedničku budućnost, na očuvanje svega što nas je krasilo i krasi nas. Naravno, to je vid naše pripremljenosti da branimo naše vitalne interese po pitanjima koja su ponovo aktuelna, a kojima pokušavaju da stigmatizuju ceo srpski narod“, istakao je Vučević.

Dodao je da je za njega usvajanje deklaracije veliki i značajan događaj, a ne stvar protokola i nekog pukog manifesta, jer je taj dokument legat ove generacije ka budućim generacijama, ali i naša obaveza i odgovornost u odnosu na prošlost i na buduća vremena.

Naveo je da ne razume zašto to neko doživljava kao ugrožavanje nekog drugog ili zašto ćirilično pismo i dalje ugrožava nekog i zašto Srbi nemaju pravo da ga koriste.

„U regionu i kada dozvoljavaju srpski jezik i pismo, ne dozvoljavaju ćirilično pismo, što je neverovatno. Neko nama nameće koje pismo hoćemo ili moramo da koristimo. Te stvari su neshvatljive, a pričamo o Evropi, evropskim vrednostima i civilizacijskim tekovinama u celom svetu“, kazao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari