Vučević: Ne vidim smisao "Mirdite", najbolji odgovor organizatorima je prezir 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da ne vidi smisao festivala „Mirdita, dobar dan“ i da je lično smatrao da je najbolji odgovor organizatorima te manifestacije prezir.

Upitan zašto država nije mogla da garantuje bezbedno održavanje festivala „Mirdita, dobar dan“, Vučević je rekao novinarima u Kruševcu da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija procenili da postoji opasnost da će doći do većeg narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine.

„Država ima obavezu i pravo i dužnosti da donosi takve odluke“, rekao je Vučević posle učešća u državnom obeležavanju praznika Vidovdan.

Premijer je rekao da ne vidi smisao takvog festivala u Srbiji i da su „ministri imali različite predloge“.

„Ja sam rekao da je najbolji odgovor prema njima prezir, jer su oni pripremali da rade prezir, ništa dobro nisu hteli da poruče Srbima i Srbiji. Promovišu da je deo naše teritorije nezavisan, ne pričaju nijednu reč o stradanju Srba“, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Beograd je kao teritorija bio spreman da se organizuje takav festival, dok se direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, s druge strane, ne dozvoljava da uđe na Kosovo na Vidovdan.

„Da imamo građanski rat na ulicama i haos, ne isplati se. Nama da stradaju policajci, imovina i ljudi, da štitimo one koji nam kažu da smo teroristi i zločinci i genocidan narod, naša je procena da je ovo najbolja odluka“, rekao je Vučević.

Vučević je kazao da ne zna koliko je puta održan taj festival u Beogradu, ali smatra da je time Srbija pokazala svoju širinu.

„Pokušali smo da učinimo sve da Beograd i Srbija prihvataju i one koji nisu dobronamerni prema našoj državi i našem narodu“, rekao je Vučević.

Vučević je upitao kada će srpska roba moći da uđe na Kosovo, kada će penzioneri moći da primaju penziju u dinarima, kada će vratiti pare zaplenjene u Poštanskoj štedionici i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

„Mirdita, dobar dan, ali vi nas da pustite da uđemo da posetimo Srbe“, rekao je Vučević.

Premijer je dodao da je najavljene učesnike festivala koji su ušli s Kosova policija čuvala i sačuvala i da im „dlaka ne fali s glave“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari