Pokušaj Vučevića da umanji postojeću društvenu podeljenost je "eho Svesrpskog sabora" 1Foto: Instagram/milosvucevic

Iako premijer Srbije Miloš Vučević pokušava da istakne postojanje jedinstva i dijaloga u državi, sagovornici Danasa se slažu da je društvena podeljenost u Srbiji ogromna, a da je za to zaslužna upravo Srpska napredna stranka (SNS).

Predstavnici vlasti su oduvek isticali da su spremni na saradnju sa svim političkim akterima kada se radi o nacionalnim pitanjima, a nakon decembarskih izbora, pozivali su na saradnju i kada se radi o poboljšanju izbornih uslova u skladu sa preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratiju i ljudska prava (ODIHR).

Kao proizvod toga, predsednica Skupštine Ana Brnabić ponudila je dijalog strankama opozicije u vidu skupštinskog kolegijuma koji je za posledicu imao i formiranje Radne grupe za unapređenje izbornog procesa i promenu Zakona o biračkom spisku.

Iako smo, nakon nekoliko sastanka Radne grupe, od predstavnika civilnog društva mogli čuti da vlast odugovlači i onemogućava rad tog tela, iz vlasti se, pored poruka o tome da nisu zadovoljni prethodnim izmenama zakona, moglo čuti i da se ponose dijalogom koji je uspostavljen.

Tako je premijer Srbije Miloš Vučević, gostujući na RTS-u, rekao da „danas postoji jedan vrlo jasan politički dijalog, i to na mestu gde treba da bude, a to je parlament“.

„Mislim da je podela u društvu daleko manja nego što se to medijski prikazuje i daleko, daleko manja nego što je to u razvijenim zapadnim evropskim zemljama, i tu sam siguran“, rekao je Vučević ističući da je dijalog danas neophodan.

Naši sagovornici ipak ističu da stvari nisu baš onakve kakvim ih premijer predstavlja, već da su te izjave „eho Svesrpskog sabora“ koji Vučević koristi za poboljšanje rejtinga svoje stranke.

Vladimir Pajić, predsednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana, smatra da podeljenost u društvu postoji i da je ona „odgovornost vlasti i prljavih kampanja koje stalno vode u javnosti“.

Pokušaj Vučevića da umanji postojeću društvenu podeljenost je "eho Svesrpskog sabora" 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

„To što premijer Vučević sada pokušava da to prikaže drugačije je samo njegova bojazan da za važne odluke neće imati pravi, nenašminkani, nacionalni konsenzus“, tvrdi Pajić.

On smatra da je premijer svestan nepopravljivog pada rejtinga njegove stranke i sada priziva jedinstvo koje su organizovano uništavali.

„Sada žanju ono što su zasejali a to je bes, nestabilnost i mržnja“, ističe sagovornik Danasa.

Na pitanje da li je tačna Vučevićeva tvrdnja da je podeljenost u Srbiji manja i od razvijenih evropskih zemalja, Pajić odgovara da je „potpuno jasno da to nije istina kada se radi o zemljama Evropske unije“.

„Samo na osnovu višedecenijskog učešća u projektu kakav je Evropska unija možemo zaključiti da na zapadu postoji jedna čvrsta ideja koja objedinjuje ta društva i te države“, naglašava Pajić i dodaje da je to prvenstveno „izraz nacionalnih jedinstava tih država“.

„Na osnovu toga se jasno vidi ujedinjenost u želji da se živi u miru i da se živi bolje“, zaključuje naš sagovornik.

Psiholog Žarko Korać smatra da se Vučevićeva izjava može interpretirati kao „eho Svesrpskog sabora“ koji je upravo održan.

Žarko Korać
foto FoNet Milica Vučković

„Omiljena teza Vučića je da je on poltički ujedinitelj, iako je to poslednja stvar koja se za njega može reći“, kaže Korać i dodaje da je sabor upravo trebalo da pokaže jedinstvo srpskog naroda pod vođstvom Aleksandra Vučića.

„To je samo po sebi bizarna ideja u višepartijskom sistemu, čak i u nekom nedoslednom kao u Srbiji, gde opozija osporava rezultate izbora“, dodaje naš sagovornik.

Korać smatra da je podeljenost u društvu u Srbiji ogromna – „ekonomska, politička, društvena; od sporta do poslednje mesne zajednice, podele pojačava vladajuća stranka“, ističe on i dodaje da ta stranka nema koncepciju društvenog i političkog pluralizma kao osnovu.

„Ona je izrazito autoritarna i ima ideju neprikosnovenog vodje i poslušnih sledbenika kao politički ideal“, tvrdi Korać.

Komentarišući Vučevićevu tvrdnju o većoj podeljenosti zemalja Zapadne Evrope, Korać objašnjava da Evropa prolazi kroz vrlo težak period zbog rata u Ukrajini, emigrantske krize i smanjene ekonomske aktivnosti.

Štaviše, Korać postojanje EU vidi kao najbolji dokaz o postojanju zajedničkih političkih ciljeva i interesa.

„Ipak, premijeru Vučeviću su verovatno ideal Rusija i Kina, gde se ne vide političke razlike“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari