Vučević: Politički uslovi za članstvo u EU postoje 1foto FoNet Milica Vučković

Srpski premijer Miloš Vučević izjavio je danas da Srbija nastavlja put ka članstvu u Evropskoj uniji, jer je to nacionalni cilj, ali da ima samo jednu „malu molbu“ – da ista pravila vrede za sve zemlje Zapadnog Balkana, a ne da se menjaju pojedinačno za svaku državu.

„Ne tražimo ni za nijansu bolje uslove za Srbiju, ali ne želimo ni za nijansu gore od ostalih“, rekao je Vučević na konferenciji nemačke Fondacije Konrad Adenauer „Dvadeset godina od velikog proširenja EU“.

Prema njegovom mišljenju, teško je zamisliti da bi bila koja zemlja regiona postala članica EU pre Srbije, ili da do proširenja za Zapadnog Balkana dođe bez Srbije, jer je „istorija pokazala da to nije moguće“.

Vučević je istakao da politički uslovi za članstvo postoje, samo je pitanje „da li vas isključuju ili uključuju u EU“.

Bojim se da nas ponekad isključuju, rekao je on.

Vučević je kao primer naveo slučaj Kipra, koji je primljen u članstvo i pored nerešenog statusa dela ostrva, ali ga je EU primila da bi lakše rešavala kiparsko pitanje.

Vučević smatra da je vreme da se prekinu isprazne priče o članstvu, i u zemljama kandidatima sa Zapadnog Balkana, i u EU, te da treba zajedno da počnu da rade konkretne stvari, da se „zaokruži evropska priča“.

„Vreme je za novi momentum. Ne smemo da lutamo hodnicima koji nikuda ne vode. Srbija konkretno radi na evropskom putu, spremna je da radi zajedno sa državama Zapadnog Balkana. Spremna je na kompromis“, poručio je Vučević.

Vučević je očuvanje mira naveo kao jedno od najvećih tekovina EU, a Srbija je spremna da ga čuva.

„Mir je nasušna potreba i EU i Zapadnog Balkana. A nema zaokružene priče bez integracije zamalja ovog prostora. Naša vlada nastavlja evropske integracije i nema želju da ponavlja isprazne definicije. Mi ćemo da radimo konkretno“, naglasio je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari