Kako se Vučević “dovukao” do mesta premijera: Reakcije na izjavu predsednika Vlade da povređeni radnici u Slobodi Čačak nisu radili u poslastičarnici 1Foto: Foto:(1)Elmedin Hajrovic/ATAImages;(2)Canva; Ilustracija:Danas

Nakon što je radnik u fabrici „Sloboda“ u Čačku povređen usled ekslopozije, pre dva dana, a premijer Srbije Miloš Vučević izjavio da je to očekivano jer radnici u namenskoj insustriji “ne rade u poslastičarnici”, nespokojstvo i strah velikog dela javnosti ispostavili su se kao dominatno osećanje zbog neodgovornosti čoveka koji zauzima najviše pozicije vlasti i trebalo bi da bude zapravo najosetljiviji, odnosno da se zauzme za utvrđivanje odgovornosti, kako se takve greške ne bi ponavljale.

Umesto što  rečima da ti radnci ne rade u polastičarnici pokušava da opravda sistemske greške i sveopštu, toliko puta dokaznu nebrigu države o onima koji rade na rizičnim poslovima.

Mnogi su u rečima aktuelnog premijera prepoznali način na koji se i Aleksandar Vučić suočavao sa pitanjima o pogibijama i povredama u sprskim fabrikama, a to je, recimo, slučaj od pre par godina, kada je predsednik Srbije izjavio da radnici koji su zaposleni u namenskoj industriji, nisu zaposleni kao “manekeni na modnoj pisti”.

Kako se Vučević “dovukao” do mesta premijera: Reakcije na izjavu predsednika Vlade da povređeni radnici u Slobodi Čačak nisu radili u poslastičarnici 2
foto M.M./ATAImages

– Miloš Vučević se i dovukao do mesta predsednika SNS i na žalost i predsednika republičke Vlade tako što u beskrupoloznosti dosledno prati svog šefa. Onog što je časnoj porodici Milovojevića iz Lučana izrekao onu gadost o tome da je njiihov sin izgubio život zato što ne radi na „manekenskoj pisti, već u fabrici oružja“ – kaže za Danas Branislav Grubački Guta, poslanik u Skupštini Vojvodine.

Ne postoji, defintivno, situacija u kojoj njegov šef i uzor, i on sam, neće biti primeri besprizornosti i skaradnosti, dodaje.

– Tako bahati i bez trunke empatije za druge,ostaće upisani u istoriji besčašća. Vučeviću, sram te bilo – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, sredinom jula 2017. u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, izbila je eksplozija nakon koje poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Do eksplozije i požara došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta, a tada su se ispostavili brojni dokazi koji su govorili u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti na radu.

Uprkos tome, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je tada rekao da oni koji rade na takvim poslovima ne rade “na manekenskoj pisti, nego u fabrici baruta ili oružja“, aludirajući da su tragedije i smrt valjda očekivani.

Kako se Vučević “dovukao” do mesta premijera: Reakcije na izjavu predsednika Vlade da povređeni radnici u Slobodi Čačak nisu radili u poslastičarnici 3
foto: Vojin Radovanović/Danas

– Skandalozan pokušaj opravdavanja nečega što ne bi smelo da se dešava. Umesto da fokus bude na tome da se sprovede istraga i utvrde mere kako se to nikada ne bi ponovilo, premijer nam nudi besmislena opravdanja koja samo povećavaju nespokoj – kaže za Danas Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik.

Prema njegovim rečima, tačno je da “Sloboda” nije poslastičarnica niti da je “Milan Balgojević – namenska” u Lučanima modna pista, ali to nije opravdanje da zbog loših uslova rada, nemara ili nepoštovanja procedura svako malo neko bude povređen ili strada.

– Poslužiću se Vučevićevom logikom i argumentima pa bih ga upitao šta bi mogli da očekuju građani u slučaju svakodnevnog transprota sumporne kiseline u narednih 40 godina za potrebe projekta Jadar imajući u vidu da to nije boza ili sok od jabuke? – zaključuje Pavle Grbović.

Kako se Vučević “dovukao” do mesta premijera: Reakcije na izjavu predsednika Vlade da povređeni radnici u Slobodi Čačak nisu radili u poslastičarnici 4
foto Medija centar

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijal-demokrata Vojvodine, bezbednost na radu nije tema kojom se vlast bavi na pravi način.

– Nažalost, iz mnogo pogona dobijamo informacije o povredama i to je strašno jer govori o nemaru vlasti i o tome kako oni vide ljude koji tamo rade a vide ih kao potrošnu robu. Što se čačanske fabrike tiče, s obzirom na to, šta se tamo proizvodi pažnja bi morala biti maksimalna i siguran sam da premijer to zna. Izjavom pokazuje suštinsku prirodu režima Aleksandra Vučića i to je još jedan u nizu dokaza da moraju da odu – zaključuje Bojan Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari