Vučević u Donjoj Gradini: Ne zaboraviti srpski Jerusalim 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Donjoj Gradini, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), da je to područje „najveće srpsko polje smrti“ i „sveta zemlja“.

„Nama mora biti jasno da je ovde Jerusalim naš, da je ovde Sveta zemlja. Moramo da znamo da je uvek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države“, rekao je Vučević, izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini.

Prema njegovim rečima, narod koji je to prošao ne može biti narod dželata, nego narod žrtva.

„Pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi – naša deca i budućnost koju nije trebalo da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je“, rekao je srpski premijer.

Vučević je dodao da su razmere zločina i genocida toliki da deluju nestvarno i da stvaraju dva efekta – prvi da niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dece leševa pravio sapun, a drugi da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.

„Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti. Opasan je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren“, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i zato ga odbacuje, a ono što se desilo može „samo Bog da razume“.

„A to je možda i najvažnije. Da Gospod razume. Ali nama mora biti jasno, da je ovo Jerusalim naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobednički vaskrsli do današnjeg dana, jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišiće naše i dadne snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mesta“, naveo je Vučević.

„Da se sa ovoga mesta zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da verujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati, nastavljač je dela onih koji ovo počiniše“, kazao je Vučević.

Predsednik Vlade Srbije dodao je da je na srpskom narodu da veruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovali su i ministri Vlade Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i drugi zvaničnici. (kraj) vem 15:25

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari