Vučević o jedinstvu Srba, Vulin ponovo o "srpskom svetu" 1foto FoNet Aleksandar Barda

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je danas da srpski narod samo jedinstven može da izdrži sve pritiske, pre svega povodom Kosova, ali i druge vrste, i tako sačuva svoju državu, „svoje biće, suštinu“ kao narod.

„Braćo i sestre iz dijaspore, moramo da sačuvamo to što jesmo ne ugrožavajući bilo koga, samo da nam dozvole da budemo to što jesmo“, rekao je Vučević, otvarajući centralno godišnje okupljanje dijaspore i Srba iz regiona „Jedinstvo i snaga – Srbija“, u Skupštini Srbije.

„Ako to sami ne želimo i čini nam se dosadno, nema nam spasa, bićemo samo skupovi pojedinaca koji kao leptiri traju neki vreme i to je to – neće biti traga iza nas“, dodao je Vučević.

On je rekao da se „neka nevidljiva ruka trudi da sve razrodi, da niko nema kolektivni duh i kolektivnu svest, da smo skupovi pojedinaca koji samo vode računa o svojim pravima i slobodama bez bilo kakvih obaveza i odogornosti“.

„O koletivnim obavezama da i ne govorim, to je govoro jeretički spomenuti“, naveo je Vučević, koji je istakao da je srpski narod često umesto jedinstva tražio šta je to što ga unutar sebe razlikuje.

Potpredsednik vlade Aleksandar Vulin je istakao da „srpski svet nije samo puko zbrajanje teritorija na kojima žive Srbi, srpski svet je skup vrednosti koje vas čine Srbima“.

„Od vas tražim samo da budete Srbi i ništa drugo, samo da budete Srbi tamo gde trajete i živite“, poručio je Vulin pripadnicima srpskog naroda u dijaspori.

Takođe i da „Srbin znači verovati u tri čvrste i tvrde reči – dužnost, čas i sloboda“ i da te „tri reči njih i njihovu decu razlikuju od onih sa kojima žive“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari