Vučić o izborima u Crnoj Gori: Bauk "Srpskog sveta" kruži regionom i Evropom, Milatoviću i Crnoj Gori pružena ruka 1Foto: printscreen / RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o izjavama dela političkih regionalnih krugova da je uz pomoć Putina i Rusije srušio Mila Đukanovića, kojeg je na predsedničkim izborima pobedio Jakov Milatović, rekao je da su mu te teze „jadne“.

„Šta god da se dogodi, ako neko za koga je poznato da ima dobre odnose samnom, onda se kaže Vučić pukao, a ako izgubi onaj za kog nisu sigurni da ima dobre odnose samnom, onda se kaže Vučić ga srušio uz pomoć Putina. Nema to veze sa Vučićem, nego sa Srbijom, jer jedina Srbija koju oni žele da vide je neuspešna Srbija, i nikada ona neće biti dovoljno mala da bi oni rekli da je mala ili da je po meri. Već će uvek biti prevelika i presnažna čak iako je malo uspešna. To bezrazložno i na momente histerično ponašanje prema Srbiji od strane Đukanovićevog režima je za mene bilo potpuno neshvatljivo. Videli su Srbiju i srpski svet i u padanju i u nepadanju kiše“, rekao je Vučić.

Napomenuvši da nikada nije izgovorio sintagmu „Srpski svet“, koju je izgovarao doskora ministar Aleksandar Vulin, koji se trenutno nalazi na funkciji direktora BIA, rekao je da o njoj ne misli ništa i da je neki u regionu zloupotrebljavaju.

„Bauk Srpskog sveta kruži regionom i Evropom, koji su sami izmislili“, rekao je on parafrazirajući početak „Kapitala“ Karla Marksa.

Navodi o Srpskom svetu služe tome da Srbija ne sme da pita, kaže, o položaju Srba u regionu.

Smatra da ljudi u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su najzadovoljniji „svojom Srbijom“ i da ih više kupuje danas stanove u Beogradu, nego u Sarajevu, koje, navodi, Bošnjaci vole.

Rekao je da nije moguće da se te tri opštine odcepe i da treba „spustiti loptu“, a da baš u te tri opštine Srbija troše četiri puta više novca nego što one zarađuje.

Upitan za odnos Mitropolije crnogorsko-primorske SPC prema kandidatima za predsednika Crne Gore, rekao je da je to pitanje za Crkvu i da on o tome da govori ne želi.

„U Crnoj Gori postoji nešto drugo, najveći deo medija i političke elite je dobrodošao, moderan i savremen, predstavljaju budućnost, ali ukoliko se u prvoj rečenici ograde od Srbije. Ako se ne ograde onda je krezubi četnički vojvoda i čovek prošlosti. Da li u Crkvi postoje oni koji su za dualizam Srbin i Crnogorac, pa je svejedno, u to neću da ulazim“, rekao je on.

Napomenuo je da nije, i pored njene velike uloge, sa odlukama dela SPC.

Poručio da će Crna Gora imati uvek pruženu ruku Srbije, kao i novoizabrani predsednik Jakov Milatović.

„Što se tiče Srbije i Crne Gore, sve što požele da radimo zajedno, radićemo. Da li imam očekivanja – nemam, da li imam nadanja – imam“, rekao je i naveo da se nada da Srbija nakon pada Đukanovića neće biti „antisrpska“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari