Vučić sa Samita Brdo-Brioni: Odnosi sa Prištinom ostavljeni za Brisel, danas tema put regiona u EU (VIDEO) 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na današnjem Samitu Brdo-Brioni procesa bilo reči o Zapadnom Balkanu, putu u EU, a da su sporna pitanja, problemi sa Kosovom ostavljeni za četvrtak u Briselu.

Vučić je, u izjavi novinarima, posle plenarne sednice u Skoplju, kazao da su domaćini pokušali da nađu nekoliko zajedničkih imenitelja.

„Razgovarali smo o budućnosti. Kod nekih je veći entuzijazam, kod nekih malo manji. Rasprava je protekla korektno, nije bilo velikih svađa, pošto smo ostavili naše probleme sa Prištinom za četvrtak u Briselu”, objasnio je on.

Kazao je da je danas bilo reči o putu Zapadnog Balkana u EU, šta može da se traži od roming inicijative, pa sve do učešća u zajedničkom tržiištu.

“U deklaraciji piše da bi želeli ranije da se dobije članstvo u EU, najkasnije do 2030. To su lepe želje, ali ko sam ja da rušim optimizam kod nekih drugih. Moje je bilo da prihvatim. Super ako tako bude, a da li će…“, rekao je on.

Kazao je da je sastanak bio dobar jer su lideri izneli šta misle i razgovarali i o ekonomskim prilikama i problemima u narednom periodu, kao što je rast cene nafte.

„Nama predstoji naporna nedelja, odlazak u Mađarsku ako stignem, svakako put u Brisel, ako stignem i u Ljubljanu, pa Njujork na Generalnu skupštinu UN, gde ću imati mnogo sastanaka“, rekao je Vučić.

Srbija je suverena zemlja što Kosovo nije i nikada neće biti

Ukazao je da mu je interesantno kako kosovski premijer Aljbin Kurti smatra da je moguće da ima pravo da traži od nekog trećeg da upotrebi „bič“ protiv bilo koga i istakao da je razlika između Srbije i Kosova u tome što je Srbija suverena država, dok Kosovo to nikada neće biti.

On je tako prokomentarisao Kurtijevu izjavu da je Srbiju „nemoguće bez biča odvojiti od Rusije“ i istakao da o uvođenju sankcija bilo kome Srbija sama odlučuje.

„Za mene je interesantno kako neki ljudi smatraju da je moguće da imaju pravo da traže od trećih da upotrebljavaju bič protiv bilo koga, protiv suverene države. Pošto je toliko snažan i toliko jak i određivao bi sudbinu svih naroda u Evropi, ne znam što sam ne upotrebi taj bič i pokaže kako će da se obračuna sa bilo kim“, kazao je Vučić.

Navodi da je sramota da neko ko smatra sebe liderom bilo koga koristi takav rečnik.

„O sankcijama odlučujemo mi sami i u tome se razlikujemo od Prištine. I to ne po pitanju Rusije ili Ukrajine, već po pitanju suverenosti. Srbija je suverena zemlja, što oni nisu i neće nikada biti“, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari