"Bilo bi dobro da takvog kao što je Vučić ne bude u narednih 500 godina": Sagovornici Danasa o izjavi Ane Brnabić da Srbija u narednih 300 godina neće imati političara kao što je on 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Izjava Ane Brnabić, predsednice Skupštine Srbije da se iskreno nada da se predsednik države Aleksandar Vučić neće povući 2027. godine iz politike, jer takvog čoveka neće biti u Srbiji narednih 300 godina, predstavlja ispipavanje terena za moguće promene političkog sistema u Srbiji, kako bi se učvrstila pozicija Aleksandra Vučića, smatraju sagovornici Danasa.

Napominju da postoji realna opasnost da će naprednjaci pokušati čak i promenu Ustava, a sve po modelu koji se već primenjuje u Rusiji i nekim evroazijskim državama.

Govoreći o potrebi „Srbije za Vučićem na vlasti“, predsednica parlamenta Srbije pojasnila je na televziji Pink da ne postoji čovek koji je 100 odsto posvećen Srbiji, osim Vučića.

„Ja imam vremena za privatni život, ne razmišljam svakog trenutka o protestima i ko daje novac da se vlast sruši. Ne, ali Vučić nema privatni život“, rekla je Brnabić.

Kako je navela, ako bi se Vučić povukao iz politike 2027, „niko više ne bi razmišljao o Srbiji non stop“.

„Svi bismo ostali tu da, da izvinite, da mrsimo i zaluđujemo narod radi parčeta vlasti“, rekla je Brnabićeva.

*Draginja Vlk svojevremeno je Vučića predlagala za doživotnog predsednika

I nije to prvi put da neko iz rukovodstva SNS iskoči u javnost sa tezom da bez Vučića nema Srbije i da on stoga nakon isteka predsedničkog mandata ne bi smeo da se povuče iz politke. Pre dve godine tadašnja poslanica SNS Draginja VIk predložila je Vučića za doživotnog predsednika.

„Nebrojeno veliki broj mojih prijateljica i daljih rođaka poslalo mi je poruku nakon obraćanja predsednika da su izuzetno zadovoljne. I zapravo su me pitale na koji način možemo da produžimo mandat našem predsedniku da vlada doživotno“, rekla je Vlk, a posle glasne reakcije opozicije poručila da „ne zna šta je tu smešno“.

Uostalom, podrška Vučiću u proteklih dvanaest godina, u nekim prelomnim trenucima, počinjala je solo porukama pojedinaca, da bi se pretvorilla u horsko zapomaganje.

Tako je bilo i kada je Vučić 2016. godine najavio da nema nameru da se kandiduje za predsednika Srbije.

Odmah su usledile poruke da narod želi da se on kandiduje. I 2022. godine bilo je slično kada je izjavio je da ne bi voleo da bude ponovo predsednički kandidat.

„Za godinu i po dana su predsednički izbori. Izaći ćemo sa našim kandidatom, verujem da će biti kandidat koji će moći da pobedi. Nadam se da ja neću biti taj kandidat. Predsednik stranke svakako neću biti, već ove godine“, pručio je tada Vučić, gostujući u Ćirilici, na televiziji Hepi.

I tada su usledila brojna saopštenja naprednjaka i kampanja ubeđivanja da je Vučić najbolji kandidat, pa se tako i kandvao za drugi mandat i dobio mogućnost da na toj funkciji ostane do 2027. godine. I dok on tvrdi da mu je ovo poslednji mandat, iz njegove strank stižu apeli da je „bez njega Srbija u problemu“.

"Bilo bi dobro da takvog kao što je Vučić ne bude u narednih 500 godina": Sagovornici Danasa o izjavi Ane Brnabić da Srbija u narednih 300 godina neće imati političara kao što je on 2
foto Dimitrije Nikolić/ATAImages

*Milojičić:Vučić vozi formulu 1, a svi ostali političari trabanta

Nekadašnji Vučićev žestoki politički protivnik, a danas njegov vatreni obožavalac Radoslav Milojičić Kena, poslanik SNS, kaže za Danas da se i on poput Brnabićeve nada da se Vučić neće povući iz politike, po isteku mandata.

„Vučić je najbolji državnik kojeg je ova država imala. Niko na sadašnjoj političkoj sceni mu nije ni blizu. On vozi formulu 1, a ostali političari trabanta. Tolika je razlika. On 2027. godine ne može da se povuče. Srbija sa njim na čelu, kao sa predsednikom, ili premijerom je jedino sigurna, bezbedna, jaka, stabilna, a sve ostalo je avanturizam koji ne smemo kao narod dozvoliti sada kada zemlja u svim segmentima grabi napred. Ponosan sam što mogu da učim od nekog, kao što je Vučić“, napominje Milojičić.

"Bilo bi dobro da takvog kao što je Vučić ne bude u narednih 500 godina": Sagovornici Danasa o izjavi Ane Brnabić da Srbija u narednih 300 godina neće imati političara kao što je on 3
foto: Vojin Radovanović/Danas

*Stefanović: Po njima se svakako ništa neće zvati

Njegovo mšljenje ne dele, međutim, predstavnici opozicije. Oni smatraju da su Vučić i njegov režim unazadili zemlju.

„S obzirom na to kako je on i njegov režim temeljno razorio državu, okovao je neviđenom korupcijom i rasprodajom zemlje, kao i da je do sad neviđen nivo nasilja i divljanja cena, moguće je da je Ana Brnabić u pravu. Za dobrobit budučih generacija bi bilo dobro da takvog ne bude ni narednih petsto godina, a ne 300. Po njima se svakako ništa neće zvati, a njihova prezimena će biti samo šum i istorijski mračan period“, ističe za Danas Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde .

"Bilo bi dobro da takvog kao što je Vučić ne bude u narednih 500 godina": Sagovornici Danasa o izjavi Ane Brnabić da Srbija u narednih 300 godina neće imati političara kao što je on 4
Foto: N1

Movsesijan: Zašto ne izađu sa parolom i posle Vučića – Vučić

Aris Movsesijan, potpredsednik Pokreta slobodnih građana, ima i pitanje za naprednjake – zašto jednostavno ne izađu sa parolom: „I posle Vučića-Vučić“.

„Umesto da se Srbija demokratizuje i kreće u pravcu EU, vlast u Srbiji od naše zemlje stvara jednopartijsku državu, s kultom ličnosti na čelu. Naravno da se oni koji su najviše lažima menjali istoriju, plaše šta će istorija pisati o njima. O Ani Brnabić verovatno neće pisati ništa, jer deluje i danas kao zalutala figura na šahovskoj tabli iz kompleta igre „Čoveče, ne ljuti se““, kaže Movsesijan.

"Bilo bi dobro da takvog kao što je Vučić ne bude u narednih 500 godina": Sagovornici Danasa o izjavi Ane Brnabić da Srbija u narednih 300 godina neće imati političara kao što je on 5
foto FoNet/MRE/Nikola Mladenović

*Mihajlović: Najvažnije „ko vas hvali i ko vas kritikuje

Zorana Mihajlović, nekadašnja potpredsednica Vlade Srbije i Vučićeva bivša bliska saradnica, ipak, je oprezna u oceni da li Vučić treba da ostane u politici posle 2027. godine. Ona kaže da je najvažnije „ko vas hvali i ko vas kritikuje“.

„A koliko poznajem Vučića sigurna sam da mu je draže kad ga hvali ili kritikuje jedan običan vredan čovek, bio on radnik, poljoprivrednik, ili profesor, nego sve te ulizice i poltroni bezkapacitetni poput Ane Brnabić i sličnih.“, napominje u kratkoj kratkoj izjavi Mihajlovićeva.

"Bilo bi dobro da takvog kao što je Vučić ne bude u narednih 500 godina": Sagovornici Danasa o izjavi Ane Brnabić da Srbija u narednih 300 godina neće imati političara kao što je on 6
Tamara Milenković Kerković: Foto Nišlije da se pitaju

*Kerković: I Miloševića su njegovoj terminalnoj fazi kandidovali za doživotnog predsednika

Profesorka na niškom univerzitetu i odbornica u niškoj skupštini Tamara Milenković, smatra da je Ana Brnabić u jednom u pravu – takvog kao što je Aleksandar Vučić niti je bilo u istoriji Srbije, niti će biti jer je i u prethodnih 30 godina, a posebno u poslednjih 12 godina, od kada je od Srbije stvorio privatnu državu, izrekao i uradio nezamislive stvari i izrekao laži, kao niko pre njega.

„Nije bilo takvog koji je toliko puta prekršio Ustav i svoja zakonska ovlašćenja, omogućio konačnu okupaciju i severa Kosmeta i de facto priznao nezavisnost države Kosovo, razvalio institucije i princip jednakosti građana pred zakonom, Srbiju učinio feudom svojih partijsko-kriminalnih krugova i konačno kolonijom i deponijom stranih korporacija. Nije bilo takvog pre njega koji je učinio da svaka treća mlada osoba želi da pobegne iz Srbije“, ističe za Danas Kerković.

Dodaje i da nikome, kao Aleksandru Vučiću, nije palo na pamet da zarad opstanka na vlasti, verovatno i nakon 2027.god. žrtvuje deo teritorije i naroda svoje zemlje, kako bi Evropskoj uniji omogućio da sprovodi „Zelenu agendu“ i ekonomski konkuriše Kini, a da zauzvrat Srbija ne dobije ništa, osim uništenja vode, zemlje i vazduha.

„Nadanja Ane Brnabić da se Vučić neće povući ni nakon kraja svog drugog mandata slični su izjavama Miloševićevih perjanica u terminalnoj fazi njegove vlasti o proglašenju Miloševića za doživotnog predsednika, ili laureata Nobelove nagrade. I stepen represije nad građanima koji se protive Vučićevoj politici, podseća na dekadentnu i poslednju fazu Miloševićeve vlasti. I najzad, izjava i nada Ane Brnabić o ostanku na vlasti Aleksandra Vučića govori i o velikom strahu SNS klijentele suočene sa opravdanim buntom naroda Srbije, da će povlačenjem njihovog patrona morati da odgovaraju za sve što su učinili“, ocenjuje sagovornica Danasa.

"Bilo bi dobro da takvog kao što je Vučić ne bude u narednih 500 godina": Sagovornici Danasa o izjavi Ane Brnabić da Srbija u narednih 300 godina neće imati političara kao što je on 7
foto Amir Hamzagić/ATAImages

*Pavićević: Postoji realna opasnost da će SNS pokušati promenu Ustava, zarad učvršćivanja Vućića na vlasti

Đorđe Pavićević, profesor na Fakultetu političkoh nauka i poslanik Zeleno levog fronta, smatra da je izjava predsednice parlamenta još jedna u nizu izjava funkcionera SNS kojom se gradi kult ličnosti Aleksandra Vučića i ispipava teren za moguće promene političkog sistema u Srbiji. A sve da bi se učvrstila pozicija Aleksandra Vučića.

„Jedan takav predlog o doživotnom mandatu smo imali priliku da čujemo od bivše poslanice Draginje Vlk u Narodnoj skupštini, a sve češće se pominju modeli koji su već primenjivani u Rusiji ili nekim evroazijskim državama. Postoji realna opasnost da će pokušati promenu Ustava u pravcu učvršćivanja vlasti, ako to političke prilike budu dozvoljavale. Očigledno je da oligarhija na vlasti želi da sačuva politički uticaj kako bi sačuvala svoje pozicije, očuvala stečeno bogatstvo i nastavila da pljačka narod i državu“, napominje Pavićević.

.

Oni, kako kaže, očigledno znaju da je izgradnja kulta ličnosti, kao bogom datog autoriteta, jedini zalog za takvu budućnost.

„Jer i sami prihvataju ono što je Aleksandar Vučić više puta izjavio na jedan, ili drugi način, da su oni niko i ništa bez njega i partije i da niko ne bi glasao za takve ljude“ zaključuje Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari