Da li Vučić treba da dođe na sednicu Skupštine o litijumu? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da će staviti na dnevni red zahteve opozicije o zabrani iskopavanja litijuma, te da jedva čeka sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o ovoj temi. On se zapitala zašto opozicija nije zahtevala i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dođe na sednicu parlamenta, a evo šta su joj na to odgovorili pojedini opozicionari.

Radomir Lazović iz ZLF za Nova.rs pitao da li je ponuda da predsednik prisustvuje sednici zapravo potvrda da je Miloš Vučević, predsednik vlade, protiv nastavka projekta Jadar.

„Vučević je jako zabrinut da neće uspeti da slomi nezadovoljstvo građana i da neće dobiti drugu priliku, odnosno da će ga litijum oterati u istoriju. A sa druge strane, dovoljno smo slušali Vučića, vreme je da građani čuju narodne poslanike koji predlažu zakon o zabrani iskopavanja litijuma i argumente koji brane interes građana, a ne PR-ove Rio Tinta Aleksandra Vučića i Anu Brnabić“, rekao je on.

Danijela Nestorović (Ekološki ustanak) je za Nova.rs rekla da bi prisustvo šefa države na sednici bilo „kršenje ustavnih ovlašćenja“.

„To je sednica u kojoj zakonodavno telo rešava pitanje u interesu svih građana. On je predsednik države koji ima protokolarna ovlašćenja, tako da svakako ne vidim razlog da bude tu prisutan“, kazala je ona i dodala da, međutim, ukoliko je to njihova želja, oni će je svakako ispuniti.

Da li Vučić treba da dođe na sednicu Skupštine o litijumu? 2
Foto: Lena Stevanović

Marinika Tepić (SSP) dopunjuje odgovor sa tim „šta Vučić može“.

„On jedino može naknadno da odbije da potpiše usvojeni zakon ukoliko bi se dogodilo da neko od poslanika SNS ili njihovih koalicionih partnera otkaže poslušnost“, kaže Tepić za Nova.rs.

Dodaje da bi tom disciplinovanju i kontroli trebalo i da posluži njegovo prisustvo, a ovo je preozbiljna tema i rasprava da bi opozicija dozvoli da je, kako kaže, on opet pretvori u svoj propagandni cirkus.

Miloš Jovanović, poslanik i lider Novog DSS-a, je, komentarišući „ponudu“ presdsednice parlamenta, rekao za Nova.rs da bi Vučić „svakako morao da prisustvuje sednici na kojoj će se raspravljati o protivustavnoj, antidržavnoj i tragičnoj kosovskoj politici koju je sprovodio u proteklih dvanaest godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari