Da li je Vučić zaštitnik sve dece, kako tvrdi Ana Brnabić: Šta kažu sagovornici Danasa? 1Foto: M.P. / Danas

„Aleksandar Vučić je zaštitink dece partijskih poslušnika, a našu decu je na najmizerniji način diskrminisao. Dotakli smo dno sa tom decom i kao država i kao društvo“, kaže Jelena Mihajlović, jedna od dve majke iz Pećinaca čija su deca, zbog političke pripadnosti roditelja, izbačena svojevremeno iz vrtića. Ona na ovaj način odgovara na tvrdnju Ane Brnabić, predsednice parlamenta, da je predsednik Srbije zaštitnik sve dece.

Sagovornici Danasa podsećaju i da deca iz Pećinaca nisu jedina koja su doživela torturu zbog drugačijeg političkog stava roditelja. Napominju da je još sveže sećanje na targetiranje tada petnaestogodišnjeg Dimitrija Đorđevića, sina Mlađe Đorđevića, predsednika pokreta „Oslobođenje“ i to zbog kritike u vezi sa završnim ispitom za osmake i curenjem završnih testova u javnost.

Podsećaju i na svakako „nespontana“ skandiranja i bakljade ispred stana u kome su, u vreme korone živela maloletna deca Dragana Đilasa. A takvih primera, kako kažu, bilo je na pretek u poslednjih dvanaest godina naprednjačke vlasti, odnosno Vučićeve vlasti, tako da se nikakako ne može tvrditi da je predsednik Srbije svetac koji štiti svu decu .

Jelena Mihajlović
foto FoNet Milica Vučković

„Deca Nađa, Jakša i Sofija izbačena su iz vrtića u Pećincima zbog političke pripadnosti svojih roditelja koji su bili opozicija svom mestu. Poverenica za rodnu ravnopravnost je utvrdila da su deca diskriminisana zbog političke pripadnosti roditelja i naložila da se deca vrate u vrtić. Isto to su utvrdili i prosvetna inspekcija, pokrajinska prosvetna inspekcija i ministarstvo prosvete. Naredili su da se deca vrate, ali ta deca godinu dana nisu vraćena u svoj vrtić. Tek sledeću školsku godinu su vraćena, jer su po zakonu morali da krenu u predškolsko“, podseća za Danas Jelena Mihajlović, majka jednog diskriminisanog deteta.

Tada, kako kaže, kada se to dešavalo predsednik Aleksandar Vučić je javno obećao da će se sva deca vratiti u vrtić.

„To, naravno, nije bilo istina. Slagao je. Direktorica vrtića je ostala na toj funkciji, iako su protv nje pokrenute dve krivične prijave. Protiv nje se postupak ne vodi, jer policija ne sarađuje sa tužilaštvom. Zato kažem, Aleksandar Vučić je zaštitink dece partijskih poslušnika, a našu decu je na najmizerniji način diskrminisao“, kaže Mihajlovićeva.

I Mlađan Đorđević se priseća da je 2019. godine, zbog nečije želje za satiranjem političkih protivnika njegov petnaestogodišnji sin, Dimtrije dočekan targetiran, kada je zajedno sa svojim vršnjacima, malim maturantima, protestvao ispred ministarstva prosvete i lažno optužen da je zapalio sluku ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Da li je Vučić zaštitnik sve dece, kako tvrdi Ana Brnabić: Šta kažu sagovornici Danasa? 2
foto Miroslav Dragojević

Protivno međunarodnim konvencijama, zakonima o zaštiti maloletnika, protivno medijskim zakonima, novinarskoj etici, protivno svakom moralu, pa i ljudskosti, označili su dete od 15 godina da bi se razračunavali sa političkim protivnikom, navode sagovornici Danasa.

Đorđevići su tada tužili televiziju Pink tražeći odštetu milion dinara. Spor su dobili, ali im novac nikada nije isplaćen.

Srđan Milivojević, poslanik DS, podseća da su mali maturanti tada pritestvovali zbog curenja završnih testova u javnost za osmake.

Da li je Vučić zaštitnik sve dece, kako tvrdi Ana Brnabić: Šta kažu sagovornici Danasa? 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

„Taj skandal bio je povod za ispoljavanje opravdanog nezdovoljstva petnaestogodišnje dece koja su se marljivo spremala za prijemni ispit za srednju školu. Vučić i njegovi najbliži saradnici, targetirali su ovu decu, kao decu čiji su roditelji oponenti pogubnoj i mafijaškoj politici Aleksandra Vučića, bez da im je palo na pamet da prime ovu decu i nađu rešenje za saniranje posledica ovog skandala. Pamtimo i prebijanje dece koja su u parku na Andrićevom vencu brutalno pretučena od strane žandarmerije 7. jula 2020. godine“, navodi Milivojević.

Kako Aleksandar Vučić brine o našoj deci kao generator nasilja i mržnje, kaže Milivojević, videli smo na primeru Ribnikara, Dubone i Malog Orašja, kada režim nije preduzeo baš ništa, da nam se ovakve tragedije ne ponove.

„Naprotiv, svojim jezikom nagomilane bahatosti i osionog prostakluka, Vučić je najodogovorniji za eskalaciju školskog i vršnjačkog nasilja, jer deca kažu ako je predsedniku države dozvoljeno da se onakvim rečnikom obraća opoziciji, onda je nama dozvoljeno više od toga. Kako neko može da brine o našoj deci, a njegov stariji sin je vrlo često u problematičnom društvu ljudi iz kriminogene sredine, dok Vučić svako ukazivanje na problematično okruženje svog sina koristi za napad na opoziciju i nezavisne medije tvrdeći kako mu sina u stvari napadaju zato jer je on predsednik Srbije. Naposletku, kako neko ko izgleda kao da nije u stanju da brine o sebi, može da brine o državi i svoj našoj deci“, navodi poslanik Demokatske stranke.

Aris Movsesijan, potpredsednik Pokreta slobodnih građana, ipak primećuje da Vučić nije svetac da štiti svu decu, a nije ni primereno uvlačiti decu u politiku.

Da li je Vučić zaštitnik sve dece, kako tvrdi Ana Brnabić: Šta kažu sagovornici Danasa? 4
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

„Posebno nije normalno koristiti decu radi postizanja većeg rejtinga. Nažalost, Anu Brnabić treba podsetiti na to da je slogan kampanje SNS-a veoma tendenciozno bio: „Za našu decu“, i da je to trebalo da se odnosi na celu Srbiju, a ne samo na SNS elitu, kako je na kraju ispalo“, kaže Movsesijan.

Prema njegovim rečima Ana Brnabić bi morala da odgovori na pitanje šta za decu radi njena stranka koja je formirala vladu.

„Da brinu za svu decu, ne bi deca širom Srbije skupljala novac za lečenje ,ili ekskurzije svojih drugara i ne bi talentovani đaci sakupljali novac da idu na takmičenja“, ističe potpredsednik PSG-a i dodaje da ne treba decu da štitimo ni SNS novcem, ni SMS novcem, već donošenjem i primenom zakona koji će stvarno doneti dobrobit generacijama koje dolaze i kojima želimo da pružimo šansu da ostanu ovde.

Da li je Vučić zaštitnik sve dece, kako tvrdi Ana Brnabić: Šta kažu sagovornici Danasa? 5
Foto: Z. S. M.

Za Biljanu Stojković, kopredsednicu stranke Zajedno, nepodnošljivo je gledati horsko ulizivanje funkcionera Aleksandru Vučiću i utrkivanje među njima ko će se više istaći u zadatoj temi.

“ Potpuno su neopterećeni istinom kada pišu i izgovaraju tekst koji bi trebalo da vođu prikaže kao nesebičnog mučenika. Ne jednom, već destinama puta je Vučić prozivao mlade ljude i decu, uskraćivao im prava da govore, misle, crtao im mete na čelu. To može biti zaštitnik dece samo u glavi Ane Brnabić, a za nas ostale Vučić je ništa drugo do zlostavljač svakoga ko ne misli kako bi on želeo, i tu ne pravi starosne razlike“, ističe Stojkovićeva.

Prema njenim rečima niko normalan ne može izbeći transfer blama kada sluša ulizivanje Ane Brnabić.

„Ona je šampion u ovoj veštini – bez blama, bez obraza i bez trunke istine“, zaključuje kopredsednica stranke Zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari