Srbija će posle ovih izbora biti drugačija u nekoliko aspekata. Prvo, lider naprednjaka Aleksandar Vučić ne samo da je dodatno ispoljio svoju dominaciju i kompletnu kontrolu nad SNS i sveo predsednika države Tomislava Nikolića na čisto ustavnu funkciju već je i osvojio 48,8 odsto glasova i može samostalno da formira vladu. Ostaje da se vidi kako će Vučić iskoristiti ili zloupotrebiti većinu u parlamentu i da li će se uzdržati od autoritarne vlasti. Vučić će ubuduće biti odgovoran za sudbinu države, na dobar ili na loš način – ukazala je u razgovoru za Danas Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu i uticajna ekspertkinja za Zapadni Balkan.

Dajmelova je naglasila da se druga razlika između Srbije pre i posle izbora 16. marta odnosi na činjenicu da tri stranke, koje su više od deceniju bile sastavni deo parlamenta, nisu uspele da pređu cenzus.

„Prekretnica je to što je antievropska DSS marginalizovana na nacionalnom nivou. Kod birača njihova politika više ne prolazi. Istovremeno, LDP i URS neće imati nijedno poslaničko mesto, što je ozbiljan neuspeh. Ni LDP ni URS nisu uspeli da dopru do svojih birača i moraju da analiziraju razloge za to i da ponude nove ideje, ukoliko žele da igraju ulogu u budućnosti. Opozicija je rascepkana, demokrate su se podelile u dva bloka. Iznenađuje to što su Boris Tadić i njegova nova stranka prešli cenzus. Moguće je da će on, iako je tvrdio drugačije tokom izborne kampanje, postati koalicioni partner SNS. Dakle, srpski parlament izgledaće prilično drugačije, sa SNS, SPS i podeljenim demokratskim partijama“, navela je Dajmelova.

Kao treći važan faktor nemačka analitičarka navodi činjenicu da je SPS dobio isti procenat glasova kao 2012. godine. „Socijalisti imaju stabilno biračko telo, što je uspeh, imajući u vidu to da je Vučić prepustio Ivici Dačiću da se bavi pregovorima s Prištinom o normalizaciji odnosa. U tom kontekstu, interesantno je i značajno pomenuti da Kosovo nije bilo tema izborne kampanje“, navela je sagovornica Danasa.

Dajmelova je pritom naglasila da Aleksandar Vučić sada mora da ispuni svoja obećanja. „Obećanja koja se odnose na borbu protiv korupcije, smanjenje stope nezaposlenosti, unapređenje životnog standarda i privlačenje arapskih investicija moraju prilično brzo da budu ispunjena. Kada se ministar Saša Radulović povukao, on je optužio Vučića da blokira reforme i da nije transparentan u obavljanju vlasti. Vučić mora da ispuni svoja obećanja i da ispuni svoju populističku retoriku sadržajem i delima. U suprotnom, ako bude nastavljena loša ekonomska situacija, može doći do socijalnih nereda i, kao što pokazuje slučaj Bosne, narod će izaći na ulice“, zaključila je Johana Dajmel.

Bone: Uključiti i opoziciju

– Ubedljiva pobeda Aleksandra Vučića na izborima predstavlja jasan signal birača da se nastavi sa reformama. Takođe, izbori su pokazali da je građanima Srbije dosta glomaznih vladajućih koalicija i manjih stranaka koje tvrde da su relevantne na državnom nivou – ocenio je za Danas Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Srbiji.

Prema rečima Bonea, Vučić sada ima dva glavna zadatka – da iskoristi većinu koju je dobio kako bi se sprovele neophodne strukturne reforme i da ujedno uključi manjinske snage, odnosno opoziciju, u cilju dobijanja podrške za svoju politiku, kako bi od toga imala koristi cela Srbija, „a ne samo prijatelji SNS“. M. S.

Nemačko upozorenje srpskom „spasiocu“

Diseldorf – Aleksandar Vučić ima veliku moć, ali umetnost vladanja tek treba da dokaže, ocenio je nemački dnevni list Rajniše post, koji piše da je lider naprednjaka „nova nada Srbije“ i da je ostvario trijumfalnu pobedu i apsolutnu većinu.

Ovaj dnevnik ujedno komentariše da svoju popularnost Vučić treba da zahvali pre svega jednoj pametno insceniranoj imidž-kampanji, gde se on prezentuje kao spasilac. „Vučić se prezentuje kao spasilac od državno-mafijaškog sistema, koji je Slobodan Milošević ostavio iza sebe i koji zemlju još uvek parališe“, navodi se u tekstu, kao i da Vučića sada čekaju reforme, koje je već najavio. „Na to će ga prisiliti predstojeći pristupni pregovori sa EU“, piše RP, pri čemu upozorava da od depolitizacije pravosuđa „nema baš puno toga da se vidi“.

Takođe, „Vučić je u izbornoj kampanji obećao i više radnih mesta – odakle i kako će se ona otvoriti – nije rekao“, upozorio je nemački dnevnik.

P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari