Vučić će raditi na tome da Kosovo bude priznato

* Iz drugih pregovora naučili smo da su rokovi neophodni kako bi se strane podstakle da postignu dogovor, zato je neophodno oročiti priznanje Kosova na najduže dve godine * Ruska baza u Nišu, kao i transfer sofisticiranog oružja u Srbiju, nisu namenjeni za miroljubive svrhe. Oni povećavaju šansu za nastajanje nasilnog sukoba, što bi bilo štetno za Srbiju
Dejvid Filips, direktor programa za izgradnju mira Instituta za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija, govori za Danas

Ostavite komentar


  1. Pa Kosovo je priznato od strane svih stranaka koje participiraju u vlasti, i veceg dela opozicije.Ako pomognes da Haradinaj dodje na vlast , a pre nekoliko nedelja trazis njegovo izrucenje zbog ratnih zlocina, to vise nije vredjanje inteligencije, to je sprdanje.

  2. Господин Професор лије крокодилске сузе над судбином Србије.Наводно руска ““““база"у Нишу је опасна за нашу будућност јер води у нове тензије и то је опасно по Србију.Кад признамо Тачијеву џамахирију ући ћемо заједнички у Европу!?Тачи треба више порадити да интегрише Србе у своје друштво!?То и ради са "росама"Проблем је што то друштво не постоји.Не постоји косоварско друштво чак не постоји ни албанско друштво.То је само легло разбојника и дилера.Све у свему дотичан господин не уме да размишља,јер Косово и Метохију упоређује са другим кризним срединама на Балкану.Што није исто.КиМ-ја није лажни мит.Дотични је само још један хипокрит у САД-ма, који зарађује новце преко грбаче Србије.Бере тикве које је његова администрација(Клинтон) посејао.Прво што требамо урадити је дати имунитет руској хуманој мисији у Нишу.Онда ће овакви теоретичари мира и просперитета наше будућности почети да замуцкују!!!

  3. Skoro sve netačno. Nemoguće formalno priznanje za dve godine. Ko kaže da većinau Srbiji želi u EU? Naša tragedija ostaje što rešenje za kosovo nije u skorijoj budućnosti. Srbija pstaje okružena članicama NATO ili onim državama koje teže da uđu u NATO. Srbija pusto ostrvo.

  4. Vidi se da je gospodin placeni lobista. Naravno da je podela najbolje moguce resenje, a ne put u neuspeh. Put u neuspeh je bilo upravo unilateralno proglasenje nezavisnosti.

  5. Komedija teska, glavni pro-albanski lobista medju "novinarima" u Srbiji intervjuise americkog pro-albanskog lobistu koji je izasao sa nekakvim spiskom fantaziranja na temu "legalizujmo najzad tu brljotinu na Kosovu". Najkomicnije je kako ozbiljno sebe shvataju.
    Ne postoji ni jedan argument da je jedini nacin da se dodje do stabilnosti regiona ili do bolje buducnosti ako se prizna nekakva drzavnost za tu albansku tvorevinu na Kosovu i ako se da legimitet kako za albanski sovinizam koji stoji u osnovi te tvorevine ili za americku intervencionisticku politiku. Ko garantuje da nakon toga nece stici novo ucenjivanje u vezi Republike Srpske ili da se Albancima nece otvoriti apetit te ce i u Makedoniji krenuti sa instaliranjem "iliride"? Ili sta reci na diletantsku tezu da Srbija i "drzava kosova" treba zajedno da udju u EU? Stvarno? Kada bi to bilo 2117? Ta "drzava kosova" nije u stanju da ispuni ni uslove za beli sengen a gde su otvaranja poglavlja ili priznanje od svih u EU?

  6. Lagao bih kada bih rekao da me iznenadjuje da se ovakav clanak ovog autora i ovakvog "kvaliteta" pojavljuje na naslovnici Danas-a. Vec smo se polako privikli na ovo danonocno i neumorno pro-velikoalbansko agitovanje. A bice jos i gore posto je americki kongres odbrio 250 miliona dolara za propagandne delatnosti u regionu. Cekaju nas mnoga "misljenja" i "predlozi" ovakvih "strucnjaka" , "profesionalni" intervjui S. Congradin. i "komentari na liniji" dezurnih botova. Jedva cekam.

  7. Sve ovo podseca na istrazivanja koja bi finansirao "Filip Moris" a ticale bi se konzumacije cigareta. Zakljucak tih i takvih istrazivanja bi z adivno cudo bio:: "duvan je zdrav, produzava zivot,pusite sto vise a bicete i tako cool". Ili: ne tako davno na RTV je bio emitovan dokumentarac o seceru gde je izmedju ostalog razotkriven i jedan slican "strucnjak" sa slicnog "instituta" koji je nakon dugotrajnog i eksperstkog istrazivanja dosao do zakljucka da ne mogu da se povezu pojave odredjenih bolesti sa konzumacijom secera i da nema nikakvih dokaza da je beli secer nezdrav. Ispostavilo se da ga je placala secerna industrija. Zanimljivo zar ne?

  8. Sta lupas bre Dejvis pa I Americka baza Bonstil na Kosovu kod Gnjilana mozda smeta Srbiji I Rusiji I ona ima oruzje isto prestavlja pretnju za mir I bezbednost. Oni cute a vama sada smeta Ruska baza u Nisu plasite se. Gde vam je malo realnosti posto ste neki Americki zvanicnik.

  9. Kosovo ce Srbija automatski priznati kao nezavisno kada digne ruke od srpskih teritorija i vrati ono sto je okupirala .

  10. Зашто онда Американци временски не ороче преговоре за закључење мира са НДР Корејом, спровођење релевантних резолуција Савета безбедности у вези са Пелестином и за уједињења насилно подељеног Кипра?

  11. Kosovo je proglašeno državom pre nego što je Vučić postao Predsednik ove zemlje, niko ne proziva Jeremića koji je godine proveo u OUN, a ništa nije doprineo da se to stanje promeni u korist naše zemlje, koliko je zemalja sveta već priznalo tu kvazi državu Kosovo, a svi napadaju Vućića zato što se slaže da Srbi na Kosovu uđu u sve institucije koje ta i takva država ima, u sve njene tokove, da bi se svim raspoloživim pravnim i političkim sredstvima borili za svoja prava, dok se status te i takve države ne reši na političkom polju. Beograd ne može davati nikakvu političku ni pravnu pomoć stanovnicima Srpske nacionalnosti na Kosovu, jer Kosovo nije deo Srbije hteli mi to ili ne. Vučić sa takvom odlukom nema veze.

  12. Zašto svaki put Amerikanci moraju da provlače Rusiju u razgovorima o Srbiji?
    Da li je Rusiju briga za nas ili nije, hoće li Kina dodatno investirati kod nas, to su pitanja koja se tiču samo Srbije.

  13. Vučić radi na tome da pomiri Srbiju i Albaniju odnosno da normalizuje odnose, a priznanje nezavisnosti KiM-a nije opcija.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.