Vučić "izgubio" izbore u Crnoj Gori? 1foto EPA/ARMANDO BABANI

Izborni inženjering Aleksandra Vučića u susednoj Crnoj Gori konstantan je još od dolaska naprednjaka na vlast. Vođen nacionalističkim nagonima, politička saradnja i podrška srpskim nacionalistima u toj državi svesrdna je, a, pretpostavke i uverenost velikog broja upućenih posmatrača prilika – da taj deo prosrpske političke elite svoje odluke i retoriku zasniva prema uputstvima koje dobija iz Beograda, vremenom je postajala sve zasnovanija.

Komentarišući rezultate tek okončanih lokalnih izbora u Crnoj Gori, na kojima su, bez obzira na postizborne kombinatorike, pobedu odnele snage „protiv“ kojih je režim Aleksandra Vučića – Demokratska partija socijalista, Mila Đukanovića – sagovornici Danasa ističu da je nakon četiri godine, Vučić po prvi put „izgubio“ izbore u CG.

– Rezultati lokalnih izbora u Podgorici, koji su više od lokalnih, jer skoro polovina građana Crne Gore živi u glavnom gradu, veoma su relevantni za detektovanje promene raspoloženja u biračkom telu. Najpre, ovo je prvi poraz Vučića od 2020. godine u CG – kaže za Danas istoričar Milivoj Bešlin.

„Vučić i njegove marionete u Crnoj Gori su poražene“

Vučićevi lojalisti i marionete su poraženi na ovim izborima, dodaje, uprkos zloupotrebama državnih resursa i besprimernom mešanju i naprednjačkog, kriminalnog aparata i vrha SPC koji su neumorno radili na terenu i u Podgorici i u Kotoru.

Vučić "izgubio" izbore u Crnoj Gori? 2
Foto: D. B.

– Dalje, rezultati su potvrda snage prozapadnog i opozicionog DPS-a, koji je u krajnje neravnopravnim uslovima izvojevao pobedu nad udruženom koalicijom korumpiranih populista i klerikalnih nacional-šovinista. I možda najvažnije od svega: ovo je dokaz građanskog i multietničkog karaktera Podgorice i Crne Gore. To je ono što Vučićeva BIA glasila i njegovi stratezi nisu razumeli i po čemu se pluralna Crna Gora suštinski razlikuje od monolitne Srbije. U svakom slučaju, CG se vraća sebi i svaki sledeći izbori će biti samo potvrda da ne pristaje da svoju suverenost, svoj identitet, svoju državnost i evropsku budućnost menja za ulogu siromašne provincije u fašistoidnoj ideji tzv. srpskog sveta – napominje naš sagovornik.

Ipak, nezavisno od dalje kombinatorike u formiranju vlasti, smatra, ključno pitanje ostaje bahato mešanje Vučića i naprednjačkog kriminalnog režima i slanje hiljada lažnih “vikend glasača” u CG.

– Svi smo videli u nedelju kilometarske kolone na granici. Taj problem mora dobiti svoje ishodište u institucijama države CG, ali će se najverovatnije i internacionalizovati. Evropske institucije su već reagovale na te izborne putujuće cirkuse kojima Vučić i Dodik obesmišljavaju sve izbore u regionu i ta se kriminalna praksa mora saseći u korenu. Šteta je samo što niko u Srbiji od političkih aktera nije problematizovao to pitanje, jer se Podgorici juče desio “beogradski scenario”, nama vrlo dobro poznat… – zaključuje Milivoj Bešlin.

Vučić "izgubio" izbore u Crnoj Gori? 3
foto FoNet Milica Vučković

„Značaj ovih izbora u Crnoj Gori je veliki“

Psiholog Žarko Korać kaže za Danas da je nesumnjivi pobednik izbora u Podgorici DPS, čiji je dugogodišnji predsednik bio Milo Đukanović.

Sa trideset posto glasova, skoro trećina birača je za nju glasala, dodaje.

– Treba voditi računa da se ona već četiri godine izložena vrsti medijskog linča posle gubitka vlasti, i da su u tome prednjačile stranke novih vlasti posle dvehiljadite godine. Iako je prosrpska koalicija koju je svesrdno pomagao Beograd dobila dvadeset posto glasova, ona je to dobila najviše zahvaljujući umerenoj izbornoj kampanji i prihvatljivoj kandidatkinji za gradonačelnicu. Dakle i uz pomoć Beograda to je maksimum glasova koje može da skupi u Podgorici – smatra naš sagovornik.

Beograd svakako nema šta da slavi, naglašava, „a vladajuća koalicija u Crnoj Gori naklonjena Beogradu, nije dobro prošla na izborima“.

– U tom smislu Beograd, odnosno Aleksandar Vučić, nije dobio ove izbore. Iako DPS skoro sigurno neće moći da formira vlast u glavnom gradu Crne Gore, ipak je glavna poruka ovih izbora da podrška takozvanim suvrerenističkim strankama raste u Crnoj Gori. To treba da shvate oni koji bi Crnu Goru, uprkos njenoj istoriji, da svedu na formalno nezavisnu državu – objašnjava Korać.

Kako zaključuje, „zato je značaj ovih izbora veliki, oni nisu samo pokazali da je stranka koja je bila nosilac borbe za nezavisnu Crnu Goru opstala, već i da je to trajno opredeljenje građana Crne Gore, nezavisna, demokratska i antifašistička država“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari