Boris Aleksić, poslanik Srpske radikalne stranke, juče je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine zatražio od Snežane Malović, ministarke pravde i Ivice Dačića, ministra unutrašnjih poslova, da „obelodane pozadinu“ incidenata na protestnom mitingu SRS, održanom 29. maja u Beogradu povodom hapšenja Ratka Mladića.

Aleksić tvrdi da su, prema saznanjima radikala, incident „dogovorili i organizovali“ Miodrag Rakić, šef kabineta predsednika Srbije i Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

Vučić, međutim, u izjavi za Danas demantuje bilo kakvu umešanost u organizovanje nereda i kaže da je „nakon ovih izjava radikala postalo jasno da lekari ne rade svoj posao kako treba“. „Lično sam spreman da dam dobrovoljni prilog za izgradnju još jedne neuropsihijatrijske klinike poput Laze Lazarevića“, poručuje Vučić.

Zamenik predsednika naprednjaka istovremeno kaže da nema ništa protiv da ga ispita MUP, odnosno lično Ivica Dačić. „Od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića tražim da me pozove na informativni razgovor, kao i da me uhapsi ako utvrdi da poznajem nekog ko je učestvovao u neredima ili ako utvrdi da imam neke veze s organizovanjem nereda“, izričit je Vučić.

Poslanik SRS Boris Aleksić uveren je da su masovni incidenti, sukobi s policijom i uništavanje javne imovine, „organizovani na relaciji Rakić – Vučić“. „Nakon sat i 15 minuta našeg mitinga ubačena je manja grupa ljudi, koja je nakon određenog signala počela da lomi autobusku stanicu preko puta Doma Narodne skupštine. Čak su napadali i ljude koji su došli na miting SRS i neke naše poslanike“, kaže Aleksić, koji u prilog svojoj tvrdnji navodi i da su „svi privedeni vrlo brzo oslobođeni“, kao i da među njima nije bilo članova radikalne stranke.

Na naše pitanje kako to da za incidente krive baš Rakića i Vučića i imaju li dokaze za to, Aleksić ponavlja i ranije iznetu konstataciju da su njih dvojica privatno dobri prijatelji, da je Rakić predsednik Biroa za koordinaciju tajnih službi i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predvodio tim za pronalaženje Ratka Mladića. Vučićevu vezu sa incidentom Aleksić vidi i u „njegovoj opsednutosti radom tajnih službi i „prisluškivanjima“.

„Ako vam kažem da je Vučić Šešelju svojevremeno nosio stenograme prisluškivanih razgovora između Nikolića i Tadića, onda će vam sve biti jasno“, kaže Bojan Aleksić, ne precizirajući da li za te tvrdnje ima dokaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari