Vučić danas i sutra u Egiptu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas i sutra u Egiptu sa više zvaničnika, uključujući predsednika Abdela Fataha El-Sisija.

Posle razgovora dvojice lidera, El-Sisi će danas Vučiću prirediti svečani ručak u Predsedničkoj palati u Kairu, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Vučić će odvojeno razgovarati i sa premijerom Egipta Mostafom Madbulijem i predsednikom parlamenta Hanafijem Ali Gebelijem, posle čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu.

On će se u Egiptu sastati i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom i sa poglavarom Кoptske pravoslavne crkve i patrijarhom aleksandrijskim Tavadrosom Drugim.

Posetu Egiptu Vučić je počeo sinoć, razgovorom o postojećim i budućim projektima sa ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Hasanom Al Hatibom, koji ga je dočekao na aerodromu.

„Velika i važna poseta Egiptu. Radujem se susretu i razgovoru sa predsednikom i velikim prijateljem El-Sisijem, prilici da ponovo razmenimo mišljenja o jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa Egipta i Srbije, ali i da konkretizujemo ranije dogovore“, napisao je Vučić na Instagramu.

Naveo je da saradnja i strateško partnerstvo Egipta i Srbije „imaju izuzetan potencijal u mnogim oblastima“ i dodao da će to „nastojati da iskoriste“.

Tokom jučerašnjeg obraćanja javnosti, Vučić je najavio da će Srbija i Egipat potpisati ugovor o slobodnoj trgovini, na osnovu kojeg će 87 odsto srpskih proizvoda imati „zeleno svetlo“ za ulazak na egipatsko tržište. Dodao je da je taj sporazum od izuzetnog značaja za Srbiju i da se „ogromno egipatsko tržište svake godine uvećava“.

Uz Vučića, u delegaciji Srbije koja je otputovala u Egipat su i ministri Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović i Jelena Begović, gradonačelnici Beograda, Novog Pazara i Užica, Aleksandar Šapić, Nihat Biševac i Jelena Raković Radivojević, v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko, predstavnici Privredne komore Srbije i brojni privrednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari