Vučić danas sa podsekretarom SAD Hozeom Fernandezom 1foto FoNet Milica Vučković

Podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze V. Fernandez dolazi u posetu Srbiji, najavio je danas Stejt department. On će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Fernandez dolazi kako bi unapredio saradnju kroz Partnerski forum za bezbednost minerala na razvoju raznovrsnih i održivih lanaca snabdevanja kritičnim mineralima, a takođe će promovisati trgovinske i ekonomske mogućnosti sa saradnju sa SAD.

Fernandez će u Srbiji boraviti do 11. oktobra,

Pored susreta sa predsednikom Vučićem, Fernandez će se u Beogradu sastati i sa zvaničnicima ministarstava spoljnih poslova, energetike, finansija i telekomunikacija, kao i sa predstavnicima privatnog sektora Srbije i SAD, uključujući vodeće kompanije za minerale i energetiku.

„Njegova poseta će dodatno razviti naš jak, obostrano koristan odnos koji se zasniva na zajedničkim vrednostima i ciljevima i potvrdiće podršku SAD jačanju ekonomske, kritične mineralne i energetske saradnje u Srbiji i širom Evrope“, dodaje se u saopštenju.

Vučić i Fernandez sastaće se sutra u 11 sati, najavila je pres služba predsednika Srbije.

Nakon sastanka, predviđene su izjave za medije.

Inače, sredinom septembra, ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i podsekretar Fernandes potpisali su u Vašingtonu Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Đurić je istakao tada da je Srbija zaključivanjem ovog Sporazuma napravila važan i odgovoran korak ka unapređenju partnerstva sa SAD i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari