Vučić otkrio šta piše u deklaraciji Srbije i Republike Srpske: "Pažljivo su birane reči, ali su uvažavani određeni zahtevi RS" 1Foto: Beta/Milan Obradović

„Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut pre deset godina i bez obzira na različita mišljenja odnosi Srbije i Srpske nikad ne smeju da trpe“, rekao je Aleksandar Vučić , predsednik Srbije na zajedničkoj sednici dveju vlada Srbije i Srpske, a u okviru Svesrpskog sabora.

Vučić je naveo da je Dodik rekao jednu važnu stvar „oko koje smo se mi dogovorili još pre 10 godina, analizirajući sve naše greške iz istorije“.

„Pre 10 godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima – da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi“, istakao je Vučić.

 

On je naglasio da taj dogovor podrazumeva da se nikada u Srbiji ne sme čuti loša reč o Srpskoj i obrnuto, kao ni o onima koji vode Srbiju i Srpsku.

Podsetio je da je bilo i perioda kada su postavljani zidovi na Drini, a kako je rekao, stideli smo se neretko svog naroda iz Krajine, kojima su zatvarani prilazi centrima naših gradova i davano pravo da se kreću autoputevima.

Vučić je naglasio da je ponosan na to što je rođen u Beogradu, ali da nije nikada zbog toga govorio da je bolji ili veći od nekog drugog i podsetio da ima poreklo sa druge strane Drine.

„Samo za nas Srbe koriste različite prisvojne prideve, kao nadimke. Pa imamo i hrvatske Srbe i bosanske Srbe, crnogorske Srbe, i ovakve i onakve. Mi ovde imamo u Vladi Srbije i Hrvate, a jesmo li nekada rekli srpski Hrvati? Niste nikada mogli da čujete takvu sintagmu ili bilo šta slično. To samo za Srbe važi. To je valjda ostalo još iz onog vremena Nezavisne države Hrvatske, kad su se ponosili nekim srpskim generalima u ustaškoj vojsci“, rekao je Vučić.

Dodao je da verovatno i sada računaju da „takvih dobrih Srba ima svuda“.

„Imamo mi takvih nekoliko i na Kosovu i Metohiji, srećom svega nekoliko, jer naš junački narod na Kosovu i Metohiji nikada nije i nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena, srpskog imena i prezimena i bez svoje srpske države. Ma koliko teško bilo, a pred nama su teški dani“, objasnio je predsednik Srbije.

Napomenuo je da su pred nama teški dani, i zbog onoga što se zbiva u svetu.

„Ako pogledate Evropu i Ameriku kažu da ne sme Rusija da pobedi, sa druge strane Rusija kaže da ne sme da izgubi. Sve to vodi u katastrofu. Najvažniji srpski interes je očuvanje mira. Napadani smo, proganjani, gubili živote… Mislim da je vreme da čuvajući mir gradimo budućnost za naš narod, da nismo bili deo tih ratova bilo bi nas više nego Holanđana. Smatram da je mir naš ključni interes. Govorili smo i o dijalogu kao suštinskom načinu rešavanja problema između nas i Albanaca, ne postoji drugo rešenje, već poštovanje sporazuma, formiranju SZO i svemu drugom“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima u samoj deklaraciji pažljivo su birane reči, uvažavani su određeni zahtevi RS , jer je „sabornost, naša obaveza“.

„Ne možemo mi da budemo ti koji ćemo uvek ljudima iz RS da kažemo da bolje razumemo njihove probleme nego oni sami. Oni koji su tražili da se deklaracija ne donese, ne brinite, bio sam čvrst. Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo govorili isto, a to je i ekonomija. Mi smo to nazvali EXPO 27, napredak ekonomski svakog našeg čoveka i Srbije i Srpske je od vitalnog interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu. Ekonomija je nacionalni interes, to je jedna od oblasti u kojoj moramo više da radimo zajedno, računajuči i druge u regionu i sve naše evropske partnere“, naveo je Vučić.

On je podsetio da „smo bili izloženi pritiscima po pitanju članstva Kosova u SE i donošenja rezolucije o Srebrenici koja je bila poprište ili mesto dešavanja jezivih stvari“.

Ako je 2015. doneta generalna rezolucija o genocidu u svim delovima sveta, kako je rekao, zbog čega je morala da se donosi specifična godinama kasnije. Je li ta razolucija donela pomirenje, ne, donela je radost jednima, a bes i gnev na drugoj stvari.

„Dolazimo do ključnog trećeg pitanja što ste onda donosili tu rezoluciju. Upravo zbog toga da bi se mi sukobljavali pa da dolaze mirotvorci iz Evrope. Moramo da budemo otvoreni za razgovor sa svima, moramo da sarađujemo sa partnerima na Zapadu dopalo se to nekima ili ne. Sutra će svi da traže plate, mesto u modernom svetu… U samoj deklaraciji postoji tačka koja govori o očuvanju naših prijateljstva, onih kojih se nismo stideli i nikada nećemo. Uvek ćemo biti spremni na razgovore koji će da vode miru i poboljšanju odnosa“, rekao je Vučić.

Zamolio je Dodika da se u deklaraciji pozivamo na Dejtonski sporazum.

„Jasno znamo da smo potpisali Dejtonski sporazum, kao neko ko bi morao da bude garant sprovođenju. U Hrvatskoj imate 20.000 Hrvata pravoslavne vere. Zabranjuju predsedniku Srbije da poseti Jasenovac. Zamislite da ne možete da posetite, da to bude zatvoreno mesto, i ćute svi. Zbog toga ćemo da gradimo i da završimo što je moguće pre i brže i Donju gradinu i Beograd. Biće uz Savu, Sava nam je leševe donosila, da svi vide kakvo je stradanje srpskog naroda bilo“, objasnsio je predsednik , napominjući , kako je rekao da „Mile dobro čita raspoloženje naroda u RS.

Poručio je da je Srbija je tu i nigde neće otići, te da je uz Srpsku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari