Vučić: Dijalog na najvišem nivou krucijalan za dalji razvoj odnosa Srbije i Kine 1Foto: Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao da je dijalog na najvišem nivou krucijalan za dalji razvoj odnosa Srbije i Kine u svim oblastima.

„Dijalog na najvišem nivou je krucijalan za dalji razvoj odnosa Kine i Srbije u svim oblastima, a pre svega u ekonomiji, kulturi i zdravstvu“, rekao je Vučić na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Dodao je da Srbija očekuje intenziviranje saradnje i u oblasti sporta, obrazovanja, poljoprivrede, nauke i tehnologije.

Istakao je da je Srbija druga po broju vakcinisanih građana u Evropi čime je postala pozitivan primer zahvaljujući „nesebičnoj pomoći kineskog predsednika Sija“, kog je pozvao da poseti Srbiju.

„Srbija želi da ojača svoju poziciju u regionu razvojem, inovacijama i digitalizacijom. To vidimo kao put za bolje, prosperitetnije i zadovoljnije društvo“, rekao je Vučić.

Trgovinska razmena Srbije i Kine, kako je istakao, prošle godine je porasla za 8,4 odsto, a zabeležen je „istorijski maksimum“ izvoza u Kinu.

„Kina je na treći najveći trgovinski partner Srbije, a prošle godine razmena je bila skoro 3,7 milijardi američkih dolara što je rast od 30 odsto u odnosu na 2019. godinu“, rekao je srpski predsednik.

Kako je istakao, zadovoljan je što pandemija korona virusa nije ugrozila rad kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

„Kineske kompanije su nastavile da rade na velikim projektima kao što je izgradnja autoputa i koridora 10 i 11 i brojnim projekatima u oblasti energetike“, rekao je Vučić.

Pohvalio je inicijativu Kine da organizuje ovaj forum jer će, kako smatra, dijalog doprineti obogaćivanju saradnje Kine i Evrope kako bi se ubrzali ekonomski i socijalni oporavak i razvoj nakon pandemije korona virusa.

Vučić je danas, na poziv kineskog predsednika Si Djipinga, učestvovao na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ovi sastanci održavaju se od 2012. godine radi jačanja saradnje u okviru inicijative Pojas i put, u različitim oblastima – trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.

Učestvovali su i predsednici Češke Miloš Zeman, Crne Gore Milo Djukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski, hrvatski premijer Andrej Plenković i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari