Istraživanjafoto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne zna sve detalje oko odbijanja Slovenije da da agreman predloženom ambasadoru Zoranu Đorđeviću, ali da su mu neki iz nezbednosnih službi rekli da je to uticaj vlasnika Junajted medija Dragana Šolaka dna donosioce političkih odluka u toj zemlji, u šta ne veruje.

„Ne verujem u to da jedan kriminalac može da utiče na odluke ozbiljne države“, rekao je Vučić novinarima posle obilaska novonabavljenih letelica za Vojsku Srbije na aerodromu Batajnica.

On je dodao da će Srbija sačekati da vidi formalno objašnjenje Slovenije oko odbijanja da primi Đorđevića za ambasadora, „i u skladu sa tim država će reagovati u budućnosti“.

Vučić je, upitan o činjenici da se parlamentarni izbori 17. decembra neće moći održati na Kosovu, naglasio da je trebalo biti politički slep pa ne videti šta kosovski premijer Aljbin Kurti radi sve vreme, a da od Evropske unije ne očekuje ništa više osim saopštenja, jer „za Srbe postoje jedna pravila, a za Albance druga“, jer su „zapadne sile porodile nezavisnost Kosova“.

Komentarišući tvrdnje opozicije da će izbori biti pokradeni, Vučić je konstatovao da o tome pre izbora uvek priča onaj ko zna da će ih izgubiti.

„Opozicija će izgubiti izbore, to pokazuju sva istraživanja, i zato o tome pričaju da bi našli alibi za nesposobnost“, rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo da se, osim napada na njega i porodicu, od opozicije u kampanji nije čulo ništa drugo, a o krađi pričaju, kako je naveo, iako će u biračkim odborima imati pet puta više članova i kontrolora od Srpske napredne stranke.

On je rekao i da na dnevnom nivou čita izveštaje istraživanja javnog mnenja iz kojih se vidi da opozicija gubi izbore, jer „lažima ne mogu da dobiju poverenje naroda, obmanjuju javnost jer nisu u stanju da ponude bilo šta“.

„Izgubiće čak i tamo gde su bili potpuno uvereni u svoju pobedu“, naveo je Vučić, ukazujući da je na narodu da odluči o svojoj budućnosti, a da se on trudi da vodi ozbiljnu i odgovornu politiku i da u kampanji nikad nije pomenuo ničiju porodicu.

Vučić je obišao 11 novoprispelih polovnih borbenih helikoptera Mi-35, kupljenih od Kipra i dva nova španska transportna aviona, 22 kupljena francuska radara „Tales“, kao i helikoptere H-145 i remontovane avione „Orao“.

„Malo smo kada u našoj istoriji mogli videti ovako mnogo novih sredstava u jednom danu“, konstatovao je on.

Nova dva transportna aviona, koji mogu da prevezu 70 vojnika ili 48 parobranaca sa kompletnom opremom će, prema rečima Vučića, u značajnoj meri poboljšati transportne kapacitete vojske, i u međunarodnim misijama i na zadacima u Srbiji.

On je najavio da do septembra sledeće godine treba da stigne još 10 Erbasovih helikoptera H-145, a da će prva faza remonta za šest Mi-35 biti gotova do kraja januara, za ostalih pet do kraja leta, i onda se ide u drugu fazu.

„Nastavićemo jačanje vojske bez obzira na padade onih kojima smeta jaka Srbija. Nastavićemo i sledeće godine velika ulaganja u vojsku, veća nego ove, a ova je bila rekordna. Tražićemo i dodatni prijem vojnika, posebno u specijalne jedinice“, istakao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari