Vučić odlučio da li ide u Dubrovnik na Samit o Ukrajini 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Na samit u Dubrovniku danas stiže i srpski predsednik Aleksandar Vučić, saznaje N1 Zagreb.

Prvobitno je, podsetimo, umesto Vučića bio najavljen ministar spoljnih poslova Marko Đurić ali N1 Zagreb danas saznaje da na samit dolazi upravo predsednik Srbije.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović na samit – nije pozvan.

Zelenski prvi put u Hrvatskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas će prvi put doputovati u Hrvatsku kako bi učestvovao na samitu, čiji je suorganizator zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, prenosi N1.

Reč je o trećem samitu u tom formatu – prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru 2024. u Tirani – a glavni je cilj dubrovačkog sastanka iskazati solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini koja se već više od dve i po godine suočava s ruskom agresijom.

Odaziv visokih zvaničnika zemalja regiona na treći po redu samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa, kako se saznaje, najveći je do sada.

Najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice Kosova Vjose Osmani, kao i petoro premijera: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, severnomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsednice Veća ministara BiH Borjane Krišto.

Turska, Rumunija i Moldavija biće predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari