Vučić nakon sastanka sa Erdoganom u Beogradu: Turski predsednik potvrdio da se govorilo o dronovima 1Foto: Printskrin, TV Pink

Predsednik Srbije izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradi da je uspostavio dogovor da se između dve države uspostave mnogo bliži odnose u okviru vojne industrije.

– Izabrali smo eksperte iz obeju zemalja koji po tom pitanju temeljno, suštinski i strategijski radili po tom pitanju – rekao je Vučić.

Kako je naveo sa turskim predsednikom je razgovarao i utvrdio da se Srbija se zalaže za teritorijalni integritet BiH, ali i entitet Republike Srpske.

– Erdogan vodi suverenu i slobodarsku politiku u Turskoj, kao što i mi u Srbiji to isto činimo, što je čini još jedan most između dve države – istakao je Vučić.

Kako je naveo Vučić, zahvalan je predsedniku Erdoganu jer uvek otvoreno razgovara o svim i ne uvek lakim pitanjima, te da su i danas u četiri oka razgovarali o svim geopolotičkim problemima, ali i o problemima o kojima se suočavaju Srbija i i Turska.

Razgovali smo i o problemima kakav odnos EU ima prema Srbiji, rekao je predsednik i naveo da uvek mnogo nauči od Erdogana.

Pokušaćemo da širimo i pokazujemo nešto drugačije signale i prema BiH i obrnuto jer želimo da garantujemo sigurnost i mir onima koji dolaze posle nas. Turska je najveći igrač na Balkanu i očekujemo njihovu podršku u svim tim procesima“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić nakon sastanka sa Erdoganom u Beogradu: Turski predsednik potvrdio da se govorilo o dronovima 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

– Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, usedmostručili smo trgovinsku razmenu u odnosu na pre nekoliko godina. Završićemo godinu sa trgovinskom razmenom na 2,6 milijardu evra, a pre nekoliko godina je bilo samo nekoliko stotina evra – podsetio je Vučić.

Predsednik Turske je potvrdio da će Turska i Srbija ubuduće sarađivati u okviru namenske industrije kako bi, naveo je, očuvali mir.

Sarađivaćemo u okviru namenske industrije i niko nikada ne bi trebalo da te teme naše bliske saradnje dovodi u pitanje.

Razgovarali smo o dronovima, što bi moglo da bude osnova za dobru saradnju, rekao je on.

Naše kapacitete možemo zajedno da razvijemo, naši stručnjaci su dobili naloge da rade na zajedničkim projektima iz domena namenske industrije.

– Nekome se to neće sviđati, naša saradnja, dodao je.

Erdogan je podvukao značaj mira na Balkanu i regionu.

-Bosna i Hercegovina je vrlo ranjivai to treba promeniti što pre, mislim da će Srbija tu imati konstruktivnu ulogu – dodao je Erdogan.

– Ono što se dešava u Gazi su takođe bile teme o kojima smo pričali i mislim da je krajnje vreme da se zaustave napadi Izraela čime se uništava dostojanstvo ljudskog roda – rekaqo je Erdogam.

Kako je rekao tokom razgovora oni su se fokusirali na političkim, ekonmskim, turističim i saradnju u svim oblastima.

-Nadamo se da će odluke koje smo ovde doenli biti plodonosne- zaključio je Erdogan.

Nakon četvrte sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske usledilo je danas potpisivanje sporazuma o saradnji.

Potpisani su Memorandumi o razumevanju između ministara MUP, zatim u oblasti rada i socijalne politike, privrede, energetike i rudarstva, trgovine (slobodna trgovina), sporta, medija…

Potpisano je ukupno 11 sporazuma.

Ovo je četvrti put da predsednik Turske dolazi u posetu Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari