Feđa ŠtukanFeđa Štukan, foto: Milan Maricic/ATAImages

Spadamo u red onih država u kojima se najmanje poštuju ljudska prava na ovoj planeti, ocenjuje dramaturg i profesor Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Janko Baljak, dok advokat Božo Prelević smatra da deportacija Feđe Štukana i druge afere služe samo da skrenu pažnju s krađe, prodaje Srbije i nefunkcionalnosti države.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da je distopija opis ove vlasti, da je njihov modus operandi plasiranje neistina, uvreda i događaja koji će izazivati rasprave, a da mi na to ne bi trebalo da se ”pecamo”.

Prelević još napominje da se opet maše barjacima patriotizma, uveren da je ”taj barjak poslednja stvar kojom će da maše ova vlast“.

Kako je predvideo, „oni će srpskom zastavom mahati i iz aviona kojim će pobeći tamo gde su im pare”.

S druge strane, Baljak ukazuje da su ljudi koji su nekada bili u desničarskom andergraundu i talogu, sada postali deo mejnstrima, ministri, vlast, a da se događaji, poput festivala Mirdita – dobar dan, koriste u dnevno-političke svrhe kako kome padne na pamet.

”Kad nam treba brat Rama i Otvoreni Balkan, onda to hvalimo, a kada nam odgovara da Kurtiju pokazujemo zube, onda ćemo to da zabranjujemo, onda imamo srpskog gradonačelnika, onda imamo Srbiju do svemira”, rekao je Baljak u razgovoru s Tamarom Skrozza.

Mi živimo u privatnoj državi, s privatizovanim službama bezbednosti, ocenio je on i dodao da se deportacija Štukana dogodila zato što ga je Alekandar Vučić ufiksirao kao nekoga koga će progoniti i na kome će pokazivati mišiće, kao pokaznu vežbu i za region i za građane Srbije.

”Cilj svega toga je uterivanje straha u kosti, koje sistematski traje već 12 godina, a sada se pojačava”, objašnjava Baljak i napominje da se sve to radi po modelu ruskih i beloruskih službi bezbednosti, što i ne čudi, jer su nam te zemlje trenutno najveći prijatelji.

Istovremeno, Prelević ponavlja da je pažnja građana rasuta na milion događaja i ”neke Vučićeve igračke, cirkuse i medijske igrarije”, umesto da bude usmerena na potragu za ljudima koji bi ovu zemlju mogli da povedu protiv zla.

On smatra da ovde ”nisu problem ni zagađenje, ni Rio Tinto, nije čak ni Vučić, već je problem to što nemamo lek protiv zla, što nemamo nekog ko se može izboriti za ovu zemlju protiv Vučića”.

Do tada, vlast hoće da satre i da ubije Srbiju, rekao je Prelević i procenio da će ”prvi stradati ovi što se bune, ali neće mnogo bolje proći ni oni koji se ne bune”.

Sa svoje strane, Baljak smatra da Vučić sada nastupa iz udobne, prilično arogantne pozicije vlasti, jer u sledeće četiri godine nema potrebe ni za kakvim izborima i rekonstrukcijama vlada.

Prema njegovom tumačenju, ”nakon opozicionog fijaska u Beogradu i poslednje slamke spasa da se za nešto uhvatimo i pokušamo da na toj pobedi dalje gradimo neku demokratiju, Vučić sada može da radi šta hoće”.

Po njemu, predsednik Srbije je načet unutar svog jednopartijskog sistema. Tu ima više nezadovoljnih koji nisu dobro prošli u podeli kolača i „to je, nažalost, naša jedina šansa da ga u jednom trenutku sruše mangupi u sopstvenim redovima”, zaključuje Baljak u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari